Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter starten – så går det för affären i Vallsta

/
  • Det går åt rätt håll efter det första året med Tempo för ägarna Robert och Jessica Wennerholm.

– Fjorton månader efter att vi slog upp portarna till Tempo går det åt rätt håll, säger Robert Wennerholm, Tempohandlare i Vallsta.
De anställda saknar kollektivavtal, något det rått delade meningar om.

Annons

Förutom matbutik med kafé driver han och frun Jessica Wennerholm även macken Frendo i Vallsta. På Tempo jobbar 6-7 personer och på macken finns 2,5 heltidstjänster.

– Jag tycker det har varit god uppslutning i byn till mataffären. Vi är inte klara med det första bokslutet, men det går åt rätt håll. Vi byggde upp affären från grunden och har gjort mycket investeringar, säger han.

LÄS MER: Äntligen en matbutik igen

Det har inte varit så mycket lunchgäster i kaféet, då kundunderlaget är rätt litet, enligt Robert Wennerholm. Men matlådor, sallader och mackor brukar det gå åt mycket av.

LÄS MER: Ny ägare till Ica i Vallsta

Ica i Vallsta läggs ner

Det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen. Sådana reglerar villkor som lön, pensionsavsättningar och resor i tjänsten.

Det har tidigare funnits anställda som velat ha kollektivavtal. Men då skulle det krävas avtal med fackförbunden Handels, Hotell- och restaurangfacket och Transport.

– Vi skulle aldrig hinna hålla koll på tre olika avtal och räkna ut hur stor del av allas tjänster som är på vilket avtal. Vi orkar inte med det merjobbet nu, då skulle vi få minska öppettiderna, säger Robert Wennerholm.

Löner och förmåner matchar inte Handels kollektivavtal, utan är ett slags mellanting mellan de tre olika avtalen, enligt Robert Wennerholm. Ungdomar får lite lägre lön än annars, medan arbetslivserfarenhet värderas högre i butiken och på macken, förklarar Robert Wennerholm.

LÄS MER: Kollektivavtal och små butiker

Arbetsgivare får ibland teckna flera olika kollektivavtal, enligt Poul-Erik Jensen, ombudsman på Handels i Gävleborg.

– Det är bara att läsa på i en bok om vilka regler och löner som gäller, det är inte svårt. Om arbetsgivaren vill göra det lätt för sig är det bara att ge alla den högsta lönen, enligt avtalen.

Mer läsning

Annons