Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eternithuset som blev något helt annat

/

På Björktjära i Bollnäs har grannar och förbipasserande kunnat se hur ett eternithus med en vildvuxen trädgård under ett par år har förvandlats till något helt annat.
– Jag ville att det skulle bli som en stuga, med inspiration från både fjällvärlden och Afrika, säger Andreas Wengelin, som står bakom renoveringen.

Annons

Det började hösten 2013, då Andreas Wengelin slog till och köpte huset.

– Jag jobbade säsongsvis i fjällvärlden och hade en liten lägenhet här i Bollnäs som jag bodde i när jag inte var i fjällen. Men jag ville ha något annat, något större, och då kändes det roligare att ha ett husprojekt än att köpa en trea på stan. Och det här är ett perfekt område.

Han visste att badrummet var renoverat och att det fanns fjärrvärme, vilket gjorde att det kändes som ett bra köp även om det skulle krävas mycket renovering i övrigt.

Efter det körde han på, på kvällar och helger, tillsammans med en snickare.

– Det har varit roligt att använda sig av timmerstommen. Jag har lärt mig sakerna allt eftersom arbetet har fortskridit. Jag har gipsat och reglat och satt in kök. Det är bara att googla, det är faktiskt inte så svårt...

Läs även: Från Sacramento till Vattrång – Adam Bradley startar nytt: "Sverige erbjuder ett gott liv"

Andreas hade rätt tidigt en idé om hur han ville ha det – som en lodge på Björktjära. Något som sticker ut.

Och sticker ut, det gör det. Både på utsidan och insidan. Utsidan är täckt av träpanel och på insidan syns fräcka materialval och annorlunda lösningar. Timret är framtaget på flera ställen och man har öppnat upp mellan de olika våningarna, så att det känns luftigt och ljust trots att övervåningen är ganska liten med små rum.

När huset var klart, och Andreas hade bott i det ett kort tag, flyttade hans flickvän Noomi Waage in.

– Jag kom med "lull-lullet", detaljerna. Det blev lite mindre ungkarlslya när jag flyttade in. Själv hade jag tidigare inrett en lägenhet med mycket svartvitt. Men den stilen passade inte riktigt här, säger Noomi Waage.

Läs också: De fick ett nytt kök i programmet Bygglov: "Det känns som en spelvinst"

Att renovera har varit hälften kul, och hälften skitgöra, menar Andreas.

– Det är lätt att glömma det efteråt, men det har ju varit riktigt slitigt också. Men det är kul med projekt, och att utmana sig själv, säger han.

– Andreas är en slutförare, inte bara en påbörjare, säger Noomi.

De trivs i sitt hus, i sin lodge, men blickar ändå framåt mot nya mål, nya projekt.

– På sikt vill vi nog bo större. Vi vill ha något som blir vårt gemensamma från början, säger Andreas.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons