Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik får ingen hjälp längre

/
  • Erik Thonfors behöver hjälp för att klara vardagen. En hjälp som Bollnäs kommun inte anser att han är berättigad till längre.

Rullstolsburna Erik Thonfors får inte längre någon hjälp.
Efter 16 år drar Bollnäs kommun in hans personliga assistans.
– Vad händer nu, jag klarar mig inte själv, undrar han.

Annons

Erik Thonfors har diagnosen spastisk dipligi. En form av cerebral pares, cp-skada, som gör att han inte kan använda sina ben. Dessutom har han finmotoriska problem med händerna.

I större delen av sitt liv har han varit beroende av andra för att klara vardagliga sysslor. Att städa, tvätta och laga riktig mat är saker som Erik Thonfors inte kan utföra själv.

I 16 år har han därför varit berättigad personlig assistans i 15 timmar per vecka. Den sista april beslutade emellertid socialtjänsten i Bollnäs att dra in hans hjälp.

– Jag är besviken. De har inte tittat på allting, kommenterar Erik Thonfors situationen.

Familjen hävdar att beslutet bygger på rena missförstånd. I det skriftliga beskedet motiverar handläggaren sitt beslut med "Erik Thonfors klarar sina grundläggande behov till stor del på egen hand ... Det kan därmed ej heller anses att Erik har sådana omfattande behov av hjälp för sina grundläggande behov att han uppfyller kriterierna ... för att vara berättigad till insatsen personlig assistans".

Familjen har nu sökt hjälp för att överklaga ärendet till förvaltningsrätten i Falun. Men ett överklagande kan dra ut på tiden och familjen har inte fått något besked om hur Erik Thonfors ska klara sig under tiden.

– Jag hade planerat att åka på två resor i juni, bland annat för att se en show med Joe Labero. Men nu kan jag inte det längre, säger Erik Thonfors.

Läs mer om Erik Thonfors i Ljusnan, den 12 maj.

Mer läsning

Annons