Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiexpert oroad: "Mina barns generation kommer att få det betydligt sämre"

/
  • Bollnäsbördige Daniel Jonsson är expert inom energi- och miljöstrategisk analys.

– De som tror att klimatförändringarna inte kommer att skapa särskilt stora problem i Sverige förstår inte hur snabbt och kraftfullt förändringar i omvärlden påverkar oss.
Det säger tidigare Bollnäsbon Daniel Jonsson, nyutnämnd docent inom energifrågor på Kungliga Tekniska Högskolan.

Annons

Daniel Jonsson är till vardags forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Stockholm. Det betyder att han jobbar med bland annat forskning och utredningar inom området energisäkerhet.

Energisäkerhet är ett brett begrepp och handlar till exempel om säkerhetspolitik och hur energi kan vara ett medel, mål eller orsak till en konflikt.

– Våra uppdrag kommer främst från Energimyndigheten och Försvarsmakten. Sen sitter jag också som ledamot i Svenska kraftnäts elberedskapsråd, säger han.

Läs också: Bollnäsgrabben Hans Kjellberg titulerar sig numera som professor i ekonomi

Nyligen blev Daniel Jonsson utnämnd till docent i energi- och miljöstrategisk analys. Han har specialiserat sig mot energisäkerhetsfrågor och har som uppdrag att ta fram beslutsunderlag inom områden där säkerhetsfrågor knyter an till energi, miljö och klimat.

Han lyfter fram den ständigt omdebatterade klimatfrågan och betonar att omvärlden påverkar oss mer än vi tror. I klimatförändringarnas spår kan det följa en sänkt världsekonomi, krig om naturresurser och brist på livsmedel.

– Energiomställningen går för långsamt, så jag har blivit mer pessimistisk. Jag blir ledsen när jag inser att mina barn tillhör den första generationen i modern tid som antagligen kommer att få det betydligt sämre än sina föräldrar, säger han.

Läs också: Miljö och klimat i fokus då Nordanstig uppmärksammar "jordtimmen"

Daniel Jonsson säger att problematiken med klimatförändringar är nära kopplad till frågan om energiförsörjning. Just att garantera tillgången på el och drivmedel är en kärnfråga inom energisäkerhet, liksom att ha en beredskap för eventuella avbrott och störningar.

– Krisberedskap handlar om enkelt sunt förnuft, att förbereda sig innan en kris inträffar. Själv har jag vedkaminer i reserv varav en går att laga mat på i vårt hus vid Voxsjön, vilket skulle bli min tillflyktsort.

Läs också: Klimatmanifestation i centrala Söderhamn

Daniel Jonsson har även doktorerat inom ämnet Infrastruktur och samhällsplanering. Han har deltagit i olika forskningsprojekt sedan 1998, bland annat om hållbar stadsutveckling, miljövänliga transporter och infrastrukturförändring.

Vad kom du fram till i din doktorsavhandling?

– Att det är betydligt svårare att genomföra stora förändringar i befintliga infrastruktursystem än att göra rätt från början när man bygger nytt. Alla som ägnat sig åt husrenoveringar känner nog igen sig, säger han.

Daniel Jonsson är född och uppväxt i Bollnäs. Efter studenten 1992 från Torsbergsgymnasiet flyttade han från hemstaden. I dag bor han i Täby kyrkby utanför Stockholm med fru, en dotter och en son.

– Min bror och jag har byggt nytt vid Voxsjön som fungerar som ett andra hem. Jag och familjen åker upp åtminstone en gång varje månad. Jag ser det egentligen inte som att jag har lämnat Bollnäs – jag är i stockholmsexil, säger han.

Mer läsning

Annons