Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Vis mässa för alla sinnen

/
  • En Vis mässa kommer Jenny Christoffersson, Albin Högare, Ingrid Natander och Anders Skogh att bjuda på tillsammans med Temakören. Det blir på torsdag kväll i Bollnäs kyrka.

Ord, musik, bild och nattvard – många sinnen kommer att beröras på torsdagens temamässa som går under namnet En vis mässa – med inspiration hämtad från Bibelns Ordspråksbok.

Annons

På torsdag kväll är det dags för ännu en temamässa i Bollnäs kyrka. Denna gång har kompositör Anders Skogh tonsatt texter som är hämtade från Ordspråksboken i Bibeln från 2000 års upplaga.

- Vi kallar mässan för En vis mässa, just för att Ordspråksboken även kallas för vishetslitteraturen och för att temamässan även innehåller musik förstås, säger prästen Ingrid Natander.

Denna gång har Anders Skogh tonsatt sju textstycken som Temakören kommer att framföra, under ledning av Jenny Christoffersson. Dessutom är Albin Högare från Vemån i Härjedalen inbjuden som solist. Han studerar vid estetiska programmet på Höghammarskolan i Bollnäs.

- Albin har ett personligt uttryck som många tycker om. Hans röst har en speciell klang och den hesa rösten är en otrolig tillgång, säger Anders Skogh.

Albin Högare behövde bara höra låtarna en gång, sedan satt alla texterna där och det är bara att sjunga.

- Jag vet inte varför det är så, men musik fastnar. Det ska bli roligt att uppträda i kyrkan, säger han.

Anders Skogh upplever att arbetet med Vis mässan har varit väldigt stimulerande, inspirationen har han fått efter alla kreativa möten med Ingrid Natander och Jenny Christoffersson.

- Det är ett vackert språk i Ordspråksboken och det har varit ett roligt jobb. Många kanske inte vet att talesättet "Den som gräver en grop faller själv däri" kommer från Bibeln, säger han.

- Ja, det är inte alla som får skriva musik till Kung Salomo. Han är upphov till en stor del av texterna i Ordspråksboken, säger Ingrid Natander och skrattar.

I samband med Vis mässan kommer Rengsjöbon Margareta Sosnierz målningar visas, tavlor som är inspirerade från Ordspråksboken.

- Temamässorna brukar vara uppskattade och cirka 200 till 300 personer brukar komma. Det är ett bra koncept och församlingen brukar uppskatta dem. Samtidigt kan kyrkan behöva nya uttryck och det här är ett sätt, säger Ingrid Natander.

Mer läsning

Annons