Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tredjedel av ungdomarna har druckit hembränt

/
  • Janne Sundin och Patrik Hägg presenterade resultatet från drogvaneundersökningen.

En tredjedel av alla 13–16-åringar har druckit hembränt det senaste året. Ungefär lika många vet också var de kan få tag på narkotika.

Det framgår av en drogvaneundersökning som genomförts på grundskolorna i Bollnäs kommun.

Annons

I slutet av mars och i början av april fick samtliga elever i årskurs 7–9 i Bollnäs kommun (både kommunala och privata skolor) delta i en anonym enkätundersökning angående sina drogvanor.

Undersökningen ingår som en del av arbetet med den drogförebyggande Öckerömetoden, som just nu utvärderas i fem svenska kommuner – Bollnäs, Gällivare, Malung-Sälen, Ockelbo och Vansbro.

Resultatet är nedslående för Bollnäs del. Kommunen toppar bottenlistan på flera punkter.

– Det är oroväckande resultat, säger Patrik Hägg, yttre polisbefäl i mellersta Gävleborg.

Janne Sundin, som leder arbetet med Öckerömetoden, är framför allt orolig över att föräldrarnas bjuder sina barn på alkohol. Det sänder fel signaler anser han.

– Det här borde inte få ske. Det här är jätteunga personer som olagligen förses med alkohol från hemmet. Det är hemskt, säger Janne Sundin.

Drogvaneundersökningen kommer att genomföras varje år under projekttiden, som sträcker sig över tre år. Genom att ha en kontinuerlig uppföljning kan resultatet följas över tid. Målsättningen är att eliminera ungdomars användning av alkohol och droger.

Mer läsning

Annons