Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svit att bevaka

/
  • En bandyman. Jerker Persson har sett 21 finaler i svit på Studenternas i Uppsala. Kommande söndag är det dags för den sista - i alla fall på Studenternas.

Vem såg sin första SM-final i bandy 1967, som tioåring? Rätt svar: Jerker Persson.
Och vem har sett alla (21) finalerna på Studenternas i Uppsala? Visst, Jerker Persson är rätt svar igen.

Annons

I dag är Jerker Persson, född och uppväxt i Edsbyn, Bollnäsbo sedan många år. Men det är Edsbyns IF:s matcher som får Jerker Perssons puls att rusa. 2004 inledde Edsbyn sin fantastiska guldsvit. Det blev fem raka guld innan Västerås spräckte sviten i 2009 års final.

Bilderna från finalen 2004, då Edsbyn vände 2-5 till seger med 7-6 mot Hammarby, slår ut allt annat Jerker Persson upplevt i bandyväg. Mindre känslosamt blev det inte av att pappa Nisse, legendarisk bandyledare i EIF under många, många år också fick uppleva triumfen. Nisse såg finalen i rullstol, strokedrabbad, och grät av lycka efter triumfen.

- Pappa blev så tagen att vi var tvungna att få in honom på Gävle sjukhus för observation natten efter finalen, minns Jerker.

Just nu går Jerker Persson hemma med opererad vänsterfot. Kanske blir det buss till Stockholm, där familjens finalfirande inleds redan under fredagen. I Stockholm bor sönerna Calle och Max. Calle har, precis som pappa, en finalsvit att bevaka. Calle var fem fyllda vid första finalen på Studenternas. I dag är han 27 och har sett varenda final. Max har sett de tretton senaste finalerna och Clara samtliga sex där Edsbyn varit det ena finallaget.

Men Jerker, Max och Calle har en bit kvar innan de kan hota Nisses alla finaler - han hann med 65.

Från och med 2013 ska bandyfinalerna spelas i jättebygget Swedbank arena i Solna med plats för 50 000 åskådare.

- Det är på gott och ont, säger Jerker Persson. Min grundläggande uppfattning är att elitbandy ska spelas inomhus. Så i det avseendet är flytten okej. Men jag är lite rädd för att den intimitet och känsla och "enkelhet" som omgett finalerna på Studenternas inte går att återskapa i en jättearena.

Mer läsning

Annons