Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skolresa till förr i tiden

/

Skolbarnen från Bergviks skola fick under en dag pröva på hur far- och morföräldrarna hade det. Att komma ur skolbänken och ut till fäboden på Västerby hembygdsgård var uppskattat.

Annons

Barnen i årskurs ett till tre har haft temat Förr och nu i flera ämnen, allt från matte till svenska. Det har resulterat i olika aktiviteter under terminen. Bland annat har de intervjuat äldre släktingar om hur livet var när de var barn.

– De har förstått att det som berättas i filmerna baserade på Astrid Lindgrens sagor faktiskt var verkligenhet för bara två generationer sedan. De är förvånade att mormors och farfars hela familjer bodde i två rum och kök, säger Maja Inancsi som är lärare årskurs ett på Bergviksskolan.

Bergvikseleverna springer omkring på Västerby hembygdsgård klädda som Ida och Emil. Genom lek får de lära sig om livet förr i tiden. De möter getter, höns och får. De bakar mjuka tunnbröd och leker i handelsboden, går på styltor, rider på käpphästar och testar att mjölka en ko i trä som har fått juver i plast som går att fylla med vatten.

– Det är första gången Söderhamnselver är hos oss. Men varje år kommer hela Bollnäs kommuns förstaklassare till oss på vad vi kallar skolvecka, berättar Ingmarie Antonsson, bakstugeansvarig och en eldsjäl i Rengsjö hembygdsförening som förvaltar Västerby.

Ute vid fäboden står Dennis Olsson och matar getterna med maskrosor.

– Det här gillar de jättemycket, säger han.

Han har varit med förr, för hans mammas kusin har massor av getter. Matilda Lindström har också varit hälsat på djur förr, för hon kom till Västerby med sina morföräldrar förra sommaren.

– Då hade de kalvar också, berättar hon medan hon och Albin Persson matar getterna med björkkvistar.

Berit Wahl välkomnar barnen till bagarstugan när det är dags för att baka tunnbröd. Barnen tackar i kör och lyssnar andäktigt när hon berättar och hennes hjälpreda visar hur man gör. Sedan är det dags att testa själv.

– Det är första gången jag bakar, säger Maja Pernu förtjust när hon tar sig an uppgiften.

Berit konstaterar:

– Barnen är otroligt duktiga om man låter dem pröva!

Mer läsning

Annons