Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skadad i brand – riksväg 83 avstängd

/

(UPPDATERAD 21.15) En yngre man skadades vid en dramatisk brand i Undersvik på måndagseftermiddagen. Enligt uppgift till räddningstjänsten räddade han sig genom att hoppa från andra våningen i den övertända byggnaden.

- Vi mötte honom gående på vägen när vi kom fram, säger insatsledaren Lars-Åke Svärd.

Annons

Det var vid 16.25-tiden som larmet kom om branden i gården Skräddars intill riksväg 83 strax norr om Undersviks kyrkby.

Flera förbipasserande bilister kontaktade SOS Alarm när de såg lågor slå ut genom fönstren på den nedre våningen i byggnaden.
- Det var inte mycket vi kunde göra för att förhindra den fortsatta spridningen. Eftersom mangårdsbyggnaden var sammanbyggd med ladugården så blev förloppet mycket snabbt när elden väl tog fart, säger Lars-Åke Svärd.

Efter en halvtimme avbröts den inledande insatsen.
Lars-Åke Svärd hade då fått kännedom om att två tuber med acetylengas fanns i ladugårdsdelen.
Explosionsrisken bedömdes som så stor att det beslutades om ett skyddsavstånd på 300 meter från den brinnande byggnaden. Det gjorde att först riksväg 83 fick stängas av. En timme senare stoppades också tågtrafiken på Norra stambanan som löper ett par hundra meter från byggnaden.
Personbilarna dirigerades om via gamla vägen i Undersvik, medan tyngre fordon fick ta vägen över Iste. Peab skyltade om vid vägen.
- Jag tvekade aldrig om att ta det här beslutet. Om en gasflaska exploderar och fläks upp kan delar kastas i väg 200–300 meter, säger Lars-Åke Svärd.

Mer läsning

Annons