Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En person anhållen misstänkt för grova narkotikabrott

/

Två liter GHB som skulle spridas bland ungdomarna i Bollnäs har beslagtagits under den senaste veckan.

En 27-årig man sitter nu anhållen misstänkt för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling.

Annons

Under den senaste veckan har polismyndigheten i Gävleborg genomfört ett tiotal husrannsakningar vilket resulterat i att man kunnat beslagta totalt två liter GHB som skulle säljas bland unga i Bollnäs. Mängden är stor med tanke på att det räcker med en kapsyl av drogen för att ha ett rus på tre, fyra timmar.

- En 27-årig man sitter nu anhållen. Han är misstänkt för grovt narkotikabrott och narkotika smuggling, alternativ grov narkotikasmuggling, berättar drogpolisen Torbjörn Bolkeus.

Han är medveten om att till en fällande dom är resan lång, men att ha kunnat beslagta så pass stora mängder och att en person sitter anhållen är ändå ett stort genombrott.

- Det här kunde vi göra genom förstärkning utifrån, jag skulle vilja påstå att det görs väldigt mycket just nu. I dag är också upptäcksrisken större än vad den varit tidigare.

Enligt Torbjörn Bolkeus florerar det en rad olika droger i kommunen. Hasch, narkotikaklassade läkemedel och dopingpreparat tillhör de vanligaste. Men det som gör situationen så svår i just Bollnäs är den breda förekomsten av GHB och GBL. Båda drogerna är likartade, skillnaden är att GHB är narkotikaklassad medan GBL är ett hälsofarligt preparat.

En skillnad som ställer till det för polisen.

- Det här lär ju sig ungdomar snabbt. Eftersom drogen har samma verkan är det bättre att köpa GBL för då går det knappt att straffa dem. Industrin köper ju tiotusentals liter av färgrengöringsmedlet och då är det nästan omöjligt att kontrollera vad det ska användas till, säger Torbjörn Bolkeus.

 

Mer läsning

Annons