Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En jäkligt smärtsam process"

53 personer får gå från SNA Europe i Bollnäs. Av dessa tillhör 50 kollektivsidan.

- Det har varit en jäkligt smärtsam process. Även om vi lyckades rädda kvar några anställda så är det svårt att känna någon glädje.

Tystnadsplikten är bruten och Metalls ordförande Stefan Halvarsson kan nu berätta hur facket ser på saken.

Annons

Det var under tisdagen beskedet kom från SNA Europes ledning – förhandlingarna var avslutade och 53 anställda varslas om uppsägning.

Då var ingen beredd att prata, personalen skulle informeras först. Under onsdagen togs dock bladet från munnen.

- I dag går jag runt på golvet och pratar med de anställda. Stämningen är i bott och det är viktigt att man finns tillgänglig, säger Stefan Halvarsson.

Han säger att tiden sedan varslen lades fram till den avslutande förhandlingen varit väldigt tuff. Många har mått dåligt, andra känt oro inför framtiden och ingen har riktigt vetat om de skulle vara en av dem.

- Arbetet och arbetskamraterna är ju ens andra familj, det är klart att det här gör ont, säger Stefan Halvarsson.

Från början var arbetsgivarens bud att 66 anställda skulle bort. Slutresultatet slutade på 53 – 50 kollektivanställda och 3 tjänstemän. Med olika pensionslösningar slutar antalet uppsagda på 45. Facket har också lyckats rädda kvar några maskiner som innebär att en viss del av monteringen blir kvar i Bollnäs.

Framgångar som Stefan Halvarsson har svårt att känna någon glädje över i dagsläget.

- Det är ju bara att titta på arbetssituationen så förstår man hur svårt det är. Milko lades ner, samma sak var det med Sandvik i Arbrå och så kommer beskedet om att Ericsson i Gävle ska läggas ner. Det är tungt, säger han.

Mer läsning

Annons