Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helkväll för Queenfans

/

Med sitt bejublade Live Aid-material i ryggen dundrade den brittiska rockgruppen Queen ut på det som skulle bli den sista turnén med sångaren Freddie Mercury. Det resulterade bland annat i konsertfilmen Queen – Hungarian Rhapsody, som lördag den 22 september visas på Biografteatern i Kilafors.

Annons

- Det här blir ett bra tillfälle för alla Queenfans att klä upp sig för en helkväll med Queen, konstaterar Anita Svantesson, ordförande i Kilafors Biografförening.

27 juli 1986 spelade Queen inför 80 000 fans på en utomhusarena i Budapest. Detta var innan murens fall och Ungern låg fortfarande bakom järnridån. Konserten var så betydelsefull för den ungerska regimen att de lät filma konserten.

Nu har materialet digitaliserats med surroundljud och finns tillgängligt för digitaliserade biografanläggningar. Utöver konserten innehåller filmen dokumentärt material där man får följa bandet före konserten i Budapest.

Digitaliseringen av Biografteatern i Kilafors öppnar för nya möjligheter.

- Vi befinner oss i början av det här som känns mycket spännande, säger Anita Svantesson.

I höst utlovar hon förutom mer traditionella biofilmer även liveutsändning från en konsert med Timbuktu och en uppsättning av operan Trollflöjten. Möjligheter finns också att visa teaterföreställningar från Albert Hall i London, Broadway i New York, eller varför inte balett från Bolsjojteatern i Moskva.

- Vi gör det vi tycker är kul, säger Anita Svantesson. Vår förening drivs ideellt och det är klart att ska vi jobba ideellt så visar vi själva vill se.

Och dit hör alltså konserten med Queen, från deras sista turné med sångaren Freddie Mercury. Mercury dog i aids några år efter konserten i Budapest.

Mer läsning

Annons