Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helg i kattens tecken

/
  • Två generationer Sörhäll. Ingrid från Krylbo med MahaGita Good Look Charm men som kallas Cesar och Helene från Säter med Sjumilaskogens King Louie men som kallas Jamas Pyjamas.
  • Meibels Mirror fick cert och blev utvald till Best in show. Sedan var det skönt att vila i buren. Ägaren Ingela Berglund från Stockholm gillar att pyssla om sin perser.
  • Zoot´s Felix Forastero var den ende cornish rex på utställningen i Bollnäs. Ägaren, Ronja Alftin från Kilafors, var nöjd efter att ha fått två cert.
  • På tioårsdagen fick Caroline Kullman sin första egna misse, en norsk skogskatt med namnet Festis.
  • Domaren Ulrika Olsson bedömer en birma.
  • Swea Westberg var mycket nöjd med Hälsingekattens arrangemang. Här med burmakattorna så båda blev champion, Java (Best in show) och Ecco. Hemma i Stockholm väntar katten Gullan som är Europamästare.

I två dagar har mer än 600 kissar bedömts på Hälsingekattens utställning i Bollnäs Ishall. Ett evenemang som lockar kattälskare från när och fjärran.

Annons

Katter har en stor plats i våra hjärtan, det syntes inte minst på Hälsingekattens utställning i helgen. Under lördagen och söndagen visades kissar upp och många ville se de olika raserna.

Två generationer i familjen Sörhäll har fått ett stort gemensamt intresse genom missarna. Det började med att dottern Helene blev med birma och sedan köpte hennes mamma Ingrid också en katt. Nu åker de tillsammans runt på olika utställningar och målet, titeln supreme premier, är inte långt borta.

- Jag har alltid gillat katter och nu har jag dragit med mamma. De gossarna vi ställer ut i helgen har samma pappa och det är roligt att se hur de går, säger Helene Sörhäll från Säter.

Båda är förtjusta i rasen birma, en "lagomkatt" tycker Helene Sörhäll:

- Allt den gör är lagom, som att jama och leka. Det är också lagom med jobb att hålla pälsen fin. Jag har totalt tre katter och det fungerar jättebra.

Kilaforstjejen Ronja Alftin köpte sin första raskatt i november. Det blev en cornish rex vid namn Zoot´s Felix Forastero.

- Han är ganska lugn. Det är min första utställning och vi har fått två cert. Ett till cert och det blir en champion, det vore roligt, säger hon och myser mot Felix lockiga päls.

Längre bort i mässhallen finns Swea Westberg och Ingela Berglund, båda från Stockholm. Båda älskar katter men den ena föredrar burma och den andra talar sig varm för perser.

- Burma är som hundens motsvarighet till Dobberman. Mina katter Java och Ecco vill jämt iväg, säger Swea Westberg.

- Mina katter är mer lugna och inte så livliga. De är lite mer som prydnadskuddar, säger Ingela Berglund.

Hennes perser Meibels Mirror tittar ut genom sin bur som är utsmyckad med rosa spets. I taket hänger en lysande stjärna som ändrar färg automatiskt.

- Jag gillar glitter och glamor. Det ska antingen vara allt eller inget för mig, säger Ingela Berglund.

Hon är nöjd med helgens utställning. Meibels Mirror har fått cert och blivit utvald till Best in show.

- Första gången jag ställde ut henne var vid tre månaders ålder. Nu är hon drygt två år och jag tror att hon gillar det, säger hon.

För några veckor sedan fick Caroline Kullman från Järvsö äntligen sin första egna katt. Den norska skogskatten Festis flyttade in på Carolines tioårsdag.

- Jag ställde ut Festis själv och vi kom trea. Det är roligt att ha katt, den leker och busar. I bland tar hon mina strumpor och springer iväg med dem och ibland springer hon upp i gardinerna, säger Caroline Kullman och ler.

Mer läsning

Annons