Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hänryckandeslöjdrunda

/
  • Redan en hejare på att tälja är 10-årige Daniel Mårtensson. Visst ser dom lite imponerade ut – gammelrävarna Erik Westberg och Högåkers Gunnar?
  • Ulla Jonsson, till vänster, målar porslin och Eva Hansson, till höger, gör luffarslöjd. I mitten Ulla Ringård, som den här dagen hade fullt upp med att servera fika.
  • Ett prov på Ulla Jonssons handmålade porslin.
  • Erik Westberg berättar om sitt slöjdarliv. Daniel Mårtensson lyssnar andäktigt.
  • Näver kan man göra mycket med. Burkar av olika slag, till exempel.
  • Högåkers Gunnar hade dukat upp olika grejer han och Erik Westberg snidat.

Pingsten är hänryckningens tid – och en slöjdrunda i regi av Arbrå hemslöjdsförening, som fyllde 100 för ett par år sedan.

Annons

Rundan gick på pingstaftonen genom Arbrå, Vallsta, Orbaden, Söromåsen och Iste. På nio olika ställen kunde man stanna till och ta del av hantverk i alla dess former. Det var ortsbor som visade vad de kan och det var minsann inte lite.

Vi stannade till hos Ringårds i Hov, där Eva Hansson visade sin luffarslöjd och Ulla Jonsson sitt målade porslin. Ulla Ringård serverade kaffe och tunnbrödsrullar.

I gården Ersk-Ols i Vallstabyn hittade vi Erik Westberg och Högåkers Gunnar, två gentlemen som slöjdat i hela sina snart 87-åriga liv. Där fanns också grannen Daniel Mårtensson. Han är bara 10 år gammal, men visade att han snart är redo att ta över efter Erik och Gunnar.

Mer läsning

Annons