Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En död i olycka på väg 83

/

(UPPDATERAD 27/12) En 64-årig man från Bollnäs omkom i en frontalkrock på riksväg 83 i Lenninge sent på juldagens kväll. En 31-årig man som färdades i samma bil ådrog sig också mycket allvarliga skador.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset på söndagseftermiddagen har 31-åringen mycket svåra skador. Läget beskrivs av jourhavande läkare vid kirurgkliniken som allvarligt men stabilt. Det handlar främst om bröst- och skallskador.

I den mötande bilen färdades fem personer som fördes till sjukhus. Ingen av dem fick dock några svårare skador vid den kraftiga kollisionen.

Olyckan inträffade vid 22.40-tiden, ett par hundra meter norr om Lenningebron.
Det var halt och moddigt på riksväg 83 när den 64-årige mannen fick sladd då han var på väg söderut. När han kom över på fel vägbana försökte föraren av den andra bilen, en 35-årig man från Stockholm, väja.
- Han har uppgett att han såg den andra bilen svaja och försökte köra ned i diket, uppger polisen.

Men förloppet var blixtsnabbt och manövern misslyckades. Bilarna träffade varandra med full kraft.
Olyckan utlöste ett stort räddningspådrag och fyra ambulanser skickades till platsen.
Räddningsarbetet försvårades av snö och stark blåst. Det var ett par minusgrader och ett väglag som räddningstjänsten beskriver som mycket dåligt.

64-åringen avled sannolikt direkt vid krocken. Han är skriven i Bollnäs.
Den 31-årige passageraren i Bollnäsbilen, bosatt i Göteborgstrakten, fördes först till Bollnäs sjukhus. Senare transporterades han vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I den mötande bilen fanns 35-åringen, hans 34-åriga fru och deras två barn, fem respektive ett och ett halvt år. Passagerare var också fruns 32-åriga syster.
Samtliga dessa var vid medvetande och fördes till Bollnäs sjukhus, varifrån frun och systern efter en stund skickades till sjukhuset i Gävle. De senares skador beskrivs dock som lindriga. Den 35-årige mannen och de båda barnen klarade sig nästan utan skador.
En hund som fanns i Stockholmsbilen fördes till veterinär, men fick avlivas på grund av en ryggskada.

Båda fordonen har rutinmässigt tagits i beslag och ska genomgå en teknisk undersökning, men polisen misstänker i det här skedet inga fel på bilarna.
Riksväg 83 mellan Bollnäs och Kilafors blockerades helt under räddningsarbetet. Räddningstjänsten tvingades också klippa upp fordonen för att underlätta arbetet.
Först vid halv två-tiden under natten mot lördagen var arbetet på olycksplatsen helt avslutat.

Mer läsning

Annons