Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag som på gammelmormors tid

/
  • Alla förstaklassare i Bollnäs kommun har fått uppleva livet på gammelmormors tid under en dag i Västerby, Rengsjö. I tidsenliga kläder har barnen fått kela med killingar och klappa kaniner.
  • Killingarna föddes i mars och väckte stort intresse hos barnen. Här klappar Viktor och Linnea de söta djuren.
  • Pernilla Söderquist tänder en eld i eldhuset och berättar sedan om livet på fäboden.
  • Edvin, Eric, Solin och Filippa tillverkar ullfigurer. Ullen blöts med vatten och såpa, sedan sköljs figuren noga i vattnet. Efter några timmar i solen är figuren färdig.
  • Full aktivitet i bagarstugan. Robin, Noah, Martin och Tove bakar eget tunnbröd.
  • Solin, Filippa och Emelie gillar att baka.
  • Hembakt är godast, tycker Oliver, Oskar, Dag, Robyn, Viktoria, Vinda och Hannah.

Alla förstaklassare i Bollnäs kommun har fått chansen att uppleva livet på Gammelmormors tid. På måndagen var det elever från Kilberg och Rensbacken som fick uppleva historiens vindslag i Västerby i Rengsjö.

Annons

- Det här är något som alla barn brukar uppskatta, oavsett om de har spring i benen eller vill pyssla. Här finns något för alla, säger Pernilla Söderquist, ledare i Västerby.

Med tidsenliga kläder fick barnen gosa med kaninerna och klappa killingarna på fäbodvallen, slöjda i ull, baka eget tunnbröd och prova traditionella danslekar. Dessutom gavs möjlighet att leka med gammeldags leksaker, kolla in handelsboden och smyga på älgen i skogsbrynet.

Det är tredje året i rad som skolveckan arrangeras, ett evenemang som inspireras av sommaraktiviteten På gammelmormors tid. Arrangör är Rengsjö hembygdsförening och Bollnäs kommun tillsammans med personal från Kulturskolan.

Mer läsning

Annons