Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin praktiserar på Google i London

/
  • Elin Nilsson från Bollnäs har sedan i början av september haft praktik på Google i London. – Det är grymt roligt på Google, säger hon.

Bollnästjejen Elin Nilsson, 23, lyckades knipa en praktikplats som många knappt vågar drömma om.
Nu jobbar hon med webbutveckling på Google i London.

Annons

Elin Nilsson har haft den attraktiva praktikplatsen sedan början av september. Hon sökte den under konferensen DataTjej, som vände sig till tjejer som pluggar IT/datavetenskap på universitet och högskola.

– Google var ett av företagen på den konferensen och i samband med det fick alla deltagare chansen att söka internships (praktik). Jag tog den chansen och lyckades få en plats i London, säger hon.

Google har tre kontor i London. Elin jobbar på ett som ligger intill järnvägsstationen Victoria Station. Det finns även ett större, mer centralt kontor nära Tottenham Court Road.

– Gymmet i det kontoret ligger på högsta våningen och har en av de bästa utsikterna i London, man kan se alla sevärdheter därifrån. Det är grymt roligt på Google. Det är ett väldigt coolt och ett väldigt stort företag. Det finns en bra bit över 2 000 anställda på Londonkontoren.

Elin Nilsson är anställd som User Experience Intern, förkortat UX-intern. Rent praktiskt jobbar hon med webbutveckling och kodar webbprototyper mest hela dagen.

– UX handlar om att teknik ska vara användarvänligt och förgylla användarens liv, inte leda till frustration eller vara obegripligt.

Elin Nilsson berättar att det blir långa dagar på jobbet, men att det inte är "helt fy skam" att tillbringa de långa dagarna på ett Googlekontor. Ibland börjar hon dagen med ett träningspass på kontorets gym, följt av en stor frukostbuffé i hotellstil, som dessutom är gratis.

– På kontoret finns också små hörnor med kaffe, te, dricka, snacks, frukt och flingor; allt som en småätare drömmer om. Middagen serveras på kontoret på andra sidan gatan vid 18.30, så jag är alltid kvar på kontoret tills dess. Ibland kan vi stanna kvar och spela biljard, pingis eller titta på film efteråt. Och på fredagar har vi after work med pizza och öl.

Elin Nilsson beskriver Google som en egen liten värld, med anställda från världens alla hörn och med många olika arbetsområden, projekt och arbetsroller.

– Eftersom mycket är hemligt så lever man sitt Google-liv på kontoret, med alla andra googlers. Jag har själv fått chansen att åka till kontoren i Paris och Zürich och väl på kontoren känner man igen sig och det är jobb som vanligt, även om man är i ett helt annat land.

Elin Nilsson har bott på ett par ställen i London sedan i september, men har nu flyttat till de norra delarna av staden.

– Jag stormtrivs i London och jag skulle definitivt kunna tänka mig att flytta tillbaka hit sen. Kulturen är fantastisk och det finns så många olika slags människor här, mångfalden är helt otrolig. Jag tar många promenader på helgerna, jag älskar att strosa runt i parker och längs Themsen.

Elin Nilsson pluggar till civilingenjör i interaktion och design vid Umeå universitet. Det är ett femårigt program som blandar datavetenskap med design, psykologi och medieteknik.

I slutet av december är hon klar med praktikplatsen på Google och då flyttar hon hem till Sverige. Därefter går flyttlasset till Stockholm för att göra examensarbetet.

– Jag tar examen till sommaren, sen får vi se var jag hamnar, säger Elin Nilsson.

Mer läsning

Annons