Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin hjälpte flyktingfamilj på tåget när ingen annan fanns

/

Bollnäsbon Elin Persson sträckte ut en hjälpande hand till en utsatt flyktingfamilj på tågstationen i Gävle. Men av Tågkompaniets personal på X-tåget till Järvsö möttes hon av ett kallt beteende.
– Jag kände mig arg, frustrerad och otillräcklig, säger Elin Persson, 29.

Annons

I ett Facebook-inlägg beskriver Bollnäsbon Elin Persson en gripande historia om hur hon på torsdagen hjälpte en utsatt flyktingfamilj. Inlägget har fått stor uppmärksamhet och gillats av över 100 personer, kommenterats minst 60 gånger och delats av över 300 personer.

Lär mer: Så svarar tågbolagen på den starka kritiken

Allt började med att en familj med mamma, pappa och två små barn, med destination Järvsö, bad om hjälp på tågstationen i Gävle. Familjen, som inte pratade varken svenska eller engelska, ville veta vilket tåg de skulle åka med.

Elin Persson beslutade sig för att hjälpa familjen till X-tåget, som hon själv också skulle åka hem till Bollnäs med. Väl på tåget hoppades hon att även tågvärden kunde hjälpa till och meddela familjen vid vilken station de skulle hoppa av – eftersom de inte visste det själva.

Bemötandet blev emellertid inte alls som Elin Persson tänkt.

– Man förväntar sig att få hjälp av personalen på tåget men fick det exakt motsatta bemötandet. Jag kände mig frustrerad och arg. Jag kände mig redan otillräcklig i den situationen jag var i på grund av att jag och familjen inte kunde kommunicera med varandra så bra, säger Elin Persson.

Läs också: Asylsökande kan få gratis kollektivtrafik

I stället för att hjälpa till valde tågvärden att bryskt meddela att familjen fick klara sig själv, att det inte ingick i en tågvärds uppgift att hålla reda på passagerare och att om familjen inte kunde klara sig själv skulle de ansöka om en ledsagare. Enligt Elin Persson var tågvärdens ton mycket brysk och otrevlig.

– Det verkade som att hon var inställd redan från början på att inte hjälpa till. Det är beklämmande att göra så när situationen i världen och Sverige ser ut som den gör. Framför allt kändes det ledsamt för familjen jag försökte hjälpa, säger Elin Persson.

Till slut fick flyktingfamiljen emellertid hjälp av några andra passagerare. Till exempel en 93-årig gammal dam som skulle se till att familjen klev av på rätt station.

Hur det gick för familjen vet emellertid inte Elin.

– Men jag skulle gärna få reda på det. Jag kunde inte släppa dem med tanken under den kvällen. De hade biljetter med bokade taxiresor, så förhoppningsvis stod det någon och väntade i Järvsö.

Läs mer: Nu inför X-trafik gratis surf på bussen

Syftet med hennes inlägg var inte att hylla sin egen insats. Utan att få X-trafik att reflektera över sina rutiner och visa för andra att även lite hjälp räcker långt.

– Kommer någon och ber mig att hjälpa till så gör jag det. Oavsett vem det är. Efteråt kände jag att jag var tvungen att skriva av mig och kanske hämta lite stöd hos vänner.

Inlägget har fått stor spridning, vad hoppas du att det kan resultera i?

– Att det inte ska hända igen. Och jag hoppas att det här får folk att öka medvetenheten och tänka efter hur man agerar. Och att det räcker långt att hjälpa till med det lilla.

Här kan du läsa hela inlägget på Elin Perssons Facebooksida.

Mer läsning

Annons