Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevrådet säger ja till ny drogpolicy

/
  • Delar av Torsbergsgymnasiets elevråd: bakre raden, Alice Goncharova, Nils Schönning. Främre raden, Ethan Turner, Elsa Zakrisson, Frida Finnström, Viktoria Modd och Micke Westlén.

Från och med i höst inför Torsbergsgymnasiet i Bollnäs en ny drogpolicy som ska göra det lättare att drogtesta elever. Styrelseledamöterna i elevrådet välkomnar beslutet.

- Det blir egentligen ingen större skillnad jämfört med i dag, tycker Nils Schönning.

Annons

Vid terminstarten i höst kommer alla elever på Torsbergsgymnasiet att få hem ett brev, där de tillsammans med målsman uppmanas skriva under att skolan får drogtesta eleven om det uppstår misstanke om drogmissbruk. Det har ledningen på Torsbergsgymnasiet beslutat.

- Vi fick information om den nya drogpolicyn redan i september och vi tycker det låter bra, säger Elsa Zakrisson, ordförande i elevrådet.

På Torsbergsgymnasiet går närmare tusen studenter och redan nu utförs regelbundna drogtester bland en handfull elever. I de fallen har redan föräldrarna gett sitt samtycke. Det berättade gymnasiechef Thomas Rotter i tisdagens Ljusnan.

- Skillnaden med den nya policyn är ju att förälderns underskrift redan är klar. Som det är i dag måste föräldrarna först kontaktas för att ge sitt godkännande. Det kan ju ta flera dagar, speciellt om eleven inte kommer från Bollnäs, säger Frida Finnström.

Men alla elever med föräldrar tycker inte att känns bra med en ny policy.

- Jag känner folk vars föräldrar kommer vägra att skriva under. De tycker det är omänskligt och kränkande att behöva gå till skolsköterskan och pissa i en burk. Men jag har också hört andra som tycker det blir bra, säger Ethan Turner.

Läs mer i onsdagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons