Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever diskuterade risker med droger

/
  • Elin Lundmark och Johanna Stark ledden av grupperna som diskuterade droger på Nytorpsskolan. I bakgrunden Hanna Lindberg och Patrik Ingemarsson.

- Det krävs så lite för att ta död på en människa.
Det var en viktig lärdom om droger som Elin Lundman och Johanna Stark tagit till sig. En lärdom de nu ville dela med de andra eleverna på Nytorpsskolan.

Annons

Under parollen "Nytorp mot narkotika" ägnade elever och personal på naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå, måndagen till information och diskussioner om droger. På förmiddagen fick de lyssna på experter som föreläste om olika aspekter av droger. De hade mycket att berätta som skakade om både elever och personal.

- Framförallt fick vi en inblick i vilka konsekvenserna kan bli om man provar droger, berättar Johanna Stark.

Men att droger är farligt är en sak. En helt annan sak är att få de unga att lyssna på alla varningar. På eftermiddagen togs därför ett nytt grepp, när eleverna själva fick sätta upp ett program för att förebygga användandet av droger bland dem.

- Det var i höstas som jag började fundera över hur man egentligen ska få ungdomarna att lyssna, säger läraren Gisela Sahlander. De lever ju delvis i en annan värld än vi vuxna.

Därför fick skolan tredjeårselever sätta ihop ett eget program där de diskuterade droger tillsammans med de yngre eleverna som går första och andra året på skolan.

- Vi har själva tagit reda på så mycket som möjligt om droger och de risker som finns, säger Johanna Stark, en av tredjeårseleverna som ledde diskussionerna. Sedan har vi delat upp oss i grupper för diskussioner.

Mer läsning

Annons