Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

El- och byggprogrammenriskerar att försvinna

Inte bara medieprogrammet kan försvinna från Bollnäs. Nu är el- och byggprogrammen också i farozonen.
De försvinner från och med 2010 – och flyttas till Söderhamn och Hudiksvall – om det senaste skolförslaget går igenom. Enligt gymnasiechefen Thomas Rotter beror det på minskat elevantal.

Annons

Förslaget, som består av fyra alternativ, togs fram vid ett möte mellan cheferna från de fem gymnasieskolorna i Hälsingland. De har fått i uppdrag att se över programfördelningen och tänka sig ett samarbete ur ett hälsingeperspektiv. Anledningen är prognosen om ett minskat elevunderlag med 30 procent år 2013.

– Vi fick tänka på Hälsingland som en enda kommun och hur vi placerar programmen ur ett genusperspektiv, med både flick- och pojkprogram på varje ort. Grundtanken är att ha så stort utbud och så hög kvalitet som möjligt och ingen skola ska behöva bli Svarte Petter och förlora mer än andra, säger Thomas Rotter.

Enligt en av modellerna i diskussionsmaterialet försvinner två, tre program från Torsbergsgymnasiet. Medieprogrammet är sedan tidigare i farozonen och där har intagningarna till hösten redan stoppats.

Nu ser andra program ut att följa samma väg.

– Medieprogrammet ser ut att försvinna och som det ser ut blir det ett medieprogram i Söderhamn och ett i Ljusdal i stället. För Bollnäs räkning är även elprogrammet i farozonen och kanske också byggprogrammet.

Medan medieprogrammet flyttas till Söderhamn och Ljusdal föreslås både bygg- och elprogrammen att placeras i Söderhamn och Hudiksvall.

I förslaget nämns också inriktningarna på de olika programmen. Ledningen för Torsbergsgymnasiet vill satsa på inriktningarna ekonomi och samhälle som finns på det samhällsvetenskapliga programmet. Däremot kanske någon inriktning på naturprogrammet försvinner.

Härnäst ska frågan behandlas politiskt och inom skolorna. Material är lämnat till skolcheferna och nämnderna i de olika hälsingekommunerna, som ska ge en gemensam målbild den 25 maj. Målsättningen är sedan att fatta beslut i frågan i augusti.

Om förslaget klubbas igenom innebär det att programmen försvinner från och med 2010. Inga förändringar kommer alltså att påverka läsåret 2009/2010 som börjar i höst.

– Det är på tok för tidigt att säga något säkert, men det är fyra intressanta alternativ att gå igenom. Vi får sätta oss ner och räkna pengar och se vad vi kommer fram till. Vi får också se om det här räcker eller om vi måste titta på fler program. Men det får framtiden utvisa, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva.

Mer läsning

Annons