Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eggande ägg på Hemslöjden

/

Alla äter inte ägg, somliga samlar på dem. Som Karin Lundholm, som har en vacker samling ägg från struts till mås! Hennes fantastiska äggsamling visas på Hemslöjden i Bollnäs.

Annons

Karin Lundholm brukar förknippas med Järvsö och skinnslöjd, men bor numera i Iggesund. I femton år har hon samlat ägg från världens alla hörn, inspirerad av tysk tradition och samlande.

Det här är inga påskägg som man fyller med godis, utan riktiga, urblåsta ägg. En del är skickligt dekorerade, med utsökta penseldrag. Det allra dyrbaraste ägget är etsat i sinnrikt mönster.

Ägg från afrikansk struts, emu, nambu (också ett slags struts) samsas med mås- och gåsägg. I Holland och Tyskland jämsides med bland annat Polen, Ungern, Rumänien och Ryssland är traditionen att måla ägg levande. Varje år visas ägg på utställningar i flera veckor före påsk.

Just nu befinner sig Karin Lundholm i Skåne, på Bäckskogs slott, där det årligen är en äggutställning i samband med den traditionella konstrundan. Hon är glad över att få visa sina ägg på hemmaplan i Hälsingland.

 

Mer läsning

Annons