Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersatt underhåll kostar

/
  • Underhållet på bland annat gång- och cykelvägar är eftersatt i kommunen – som här vid Hedhamreområdet i Bollnäs.

Tekniska nämnden begär nu 2 miljoner kronor i tilläggsanslag för att klara årets driftskostnader på fastighetssidan – och dessutom 11,5 miljoner i utökad budget till hela sin verksamhet nästa år.

Annons

Redan i våras begärde tekniska nämnden 2,7 mkr i tilläggsanslag för gatu- och fastighetsunderhållet 2010. Bakgrunden var den kalla och snörika vintern, som tidigt spräckte snöröjningsbudgeten och ledde till ökade driftskostnader och underhållsbehov.

Den ansökan ska kommunfullmäktige behandla den 27 september – men redan på försommaren fick tekniska förvaltningen signaler om att förslaget till beslut är nej.

- Sedan dess har vi stoppat allt planerat underhåll av gator och vägar – och om det inte kommer någon snö under sista kvartalet i år, så kommer gatukontorets budget att gå ihop, sade förvaltningens ekonom Urban Persson vid tekniska nämndens sammanträde på måndagen.

Fastighetsgruppen, som ansvarar för kommunens fastigheter, stoppade det planerade underhållet redan under våren – och sedan dess är det bara akuta insatser som görs där. Ändå pekar prognosen på ett underskott på cirka 2 miljoner kronor i år.

Nu gör tekniska nämnden ett nytt försök att få tilläggsanslag från fullmäktige – denna gång till fastighetsgruppens beräknade underskott på 2 miljoner.

Samtidigt begär nu tekniska nämnden 11,5 miljoner kronor i utökad ram 2011 – för att klara det löpande underhållet av gator, vägar och fastigheter.

- Det är vad som behövs för att klara målen – och skolor och verksamhetslokaler är det största problemet, säger Urban Persson. Våra mål säger att vi ska sköta gator, vägar och fastigheter så att det ekonomiska värdet bibehålls, annars är det kapitalförstöring och ingen god ekonomisk hushållning. Och i dag är det mycket som är eftersatt.

Mer läsning

Annons