Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersatt underhåll ger dyr baksmälla

Det behövs minst 25–30 miljoner kronor för att återställa Bollnäs kommuns idrottsanläggningar till ett anständigt skick. Den bedömningen gör fritidschef Hansa Näsman.
- Och då handlar det enbart om ett uppdämt behov. Dessutom krävs det att det avsätts medel för det framtida, löpande underhållet, säger han.

Annons

Flera år av eftersatt underhåll får betydande konsekvenser för kommunen.

Och det är särskilt vid tre anläggningar som renoveringsbehoven är akuta:

• Arbrå sim- och sporthall.

• Bollnäs sporthall.

• Sävstaås idrottsplats.

- Det handlar om allt från att förbättra ventilation till att åtgärda skador på byggnader. Men det finns också delar där det räcker med att fräscha upp ytskikt och fasader, säger Hansa Näsman.

Det han pekar på berör alltså enbart basrenoveringar.

Några nysatsningar, typ en större ombyggnad av Bollnäs simhall, ingår inte.

- I det här ligger inga nyinvesteringar utan enbart mer elementära underhållsåtgärder. Simhallsfrågan får lösas på andra sätt, säger Hansa Näsman.

Fritidsenheten har under flera år haft svårt att få sin ekonomi i balans. Pengar som var tänkt att användas till löpande underhåll har – till följd av kraftigt höjda energipriser – i stället gått till att betala el-, värme- och vattenfakturor.

- Det har gjort att förfallet av idrottens fastighetsbestånd ökat.

En del åtgärder har också fått göras i form av mer hastiga utryckningar, exempelvis när ishallens tak fick omfattande skador. Den typen av blixtinsatser blir oftast dyra.

Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott har nu gett teknik-, service- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ta fram en renoverings- och underhållsplan.

Samtidigt föreslås det också att kommunens fastighetsgrupp får ansvaret för alla kommunala fastigheter. I dag förvaltar fritidsenheten Arbrå, Bollnäs och Kilafors sporthallar, Höghammarhallen, Sävstaås IP och längdskidstadion vid Bolleberget. Även museet, som förvaltas av barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen, föreslås övergå till fastighetsgruppen.

- Där finns det ju en samlad kompetens när det gäller fastighetsfrågor. Det här känns som en logisk åtgärd, säger Hansa Näsman.

Men frågan om organisationen avgörs först till hösten. Innan ett beslut tas ska det klarläggas vilka kostnader som uppstår när förvaltarskapet överförs.

Målet är att fastighetsgruppen tar över förvaltningen från nästa år.

- Underlaget bör därför ligga klart till höstens budgetarbete, säger Hansa Näsman.

En särskild projektgrupp arbetar med simhallsfrågan i Bollnäs. Där ska också ett underlag vara klart i september.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons