Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad lokal snart klar

/
  • Arbetet med scenen pågår fortfarande. Skärmväggarna på sidorna har tagits bort och linorna i taket för dekor och belysning är rustade och delvis utbytta.
  • Stora salen i Folkets hus har fått 262 nya sittplatser i och med att man byggt en läktare. Patrik Nilsson, föreståndare för Folkets hus och Gun Hedlund, kulturchef i Bollnäs kommun, längtar efter att få ta lokalen i bruk.

Snart är första etappen av ombyggnaden av Kulturkvarteret klar.
– Det är härligt, vi längtar efter att få börja använda lokalerna, säger kulturchefen Gun Hedlund.

Annons

Sista mars lämnar byggarbetarna Stora salen i Folkets hus, den lokal som förr kallades Teaterbion. De röda stolarna är utbytta mot svarta och längts bak har man byggt en läktare.

– Vårt uppdrag var att skapa fler sittplatser och eftersom vi inte kunde bygga ut blev lösningen att bygga en läktare, berättar Gun Hedlund.

Förut fanns 322 sittplatser, nu ryms 584 personer.

Huset har förstärkts i grunden för att kunna bära sin nya konstruktion med läktare och allt. Även taket har förstärkts för att klara dagens normer för snötryck.

– Det var bra, med tanke på vilken vinter vi haft, säger Gun Hedlund, märkbart lättad.

Genom ombyggnationen har lokalerna också gjorts mer tillgängliga för människor med funktionshinder. Tidigare fick rullstolsburna ta omvägen via Kulturskolan och passera en lastbrygga för att komma upp på scenen.

– Det känns bra eftersom särskolans elever ofta använder lokalen, säger Gun Hedlund.

Något datum för den officiella invigningen är inte klart, men det första större evenemanget i Stora salen äger rum 1 maj då Bollnäsbygdens spelmanslag ger en konsert med anledning av sitt 60-årsjubileum.

– Egentligen firade de förra året, men de har sparat firandet till i vår för de ville så gärna spela i den här lokalen, säger Gun Hedlund.

Efterlängtad, var ordet!

Mer läsning

Annons