Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 30 år i mäklarbranschen – nu väljer Marie Svensson att jobba med flyktingar

/
  • Aktiviteter och ansvar är vad som krävs enligt Marie Svensson för att människorna på asylboenden ska få en bra och utvecklande tid där.

Nu byter Marie Svensson ett drömjobb mot ett annat. Från att vara fastighetsmäklare till att jobba på ett asylboende.
– Det här är vad jag vill. Det känns att jag är på rätt plats.

Annons

Hon har varit i mäklarbranschen i södra Hälsingland i 30 år – först som mäklarassistent, sedan som både anställd och som egen företagare med Maries mäklarbyrå.

– Det har varit jätteroligt. Det är en ynnest att få hjälpa folk med deras livs största affärer, säger Marie Svensson.

Men nu tackar hon nej till nya uppdrag. Under de senaste åren har nämligen Marie Svensson känt att hon har ett nytt kall i livet. Det började när de första asylsökande kom till ett boende i Järvsö – mitt i vintern. Utan varma kläder.

Marie Svensson startade en insamling av begagnade kläder, fyllde hela garaget och altanen, sorterade och körde sedan 60 säckar med kläder till boendet.

Se också: "Det här är mitt sätt att ge tillbaka"

Inom kort blev det också en klädinsamling till boende på Stagården. Då fick Marie Svensson tillgång till en lokal på den forna kursgården där hon kunde ha kläderna innan de delades ut. Snart var hon ideellt engagerad i det mesta på kursgården – från kläderna och aktiviteter av olika slag, till arbete i köket.

– Jag har hela tiden känt att det här är vad jag vill hålla på med. Men jag måste få in pengar, så jag hade mäkleriet parallellt, säger Marie Svensson och lyfter fram att utan maken Håkans stöd hade hon inte kunnat jobba så mycket ideellt.

Läs också: Klappar till de som annars inga klappar får

Hon hoppade även in i köket på asylboendet Alfta Quren och när det nyöppnade i Jokarjo AB:s regi fick Marie Svensson möjligheten att jobba heltid där. Hon hittas i köket, i receptionen eller i full fart med att ordna olika aktiviteter.

– Alfta Quren är precis som jag tycker att ett asylboende ska vara, säger Marie Svensson och lyfter fram att de bland annat har skola för vuxna sex dagar i veckan där det undervisas i flera språk.

– Och vi tycker att det är otroligt viktigt att aktivera människorna.

Läs också: Ett helt samhälle skapas på Alfta Quren

Marie Svensson vill att de ska få olika ansvarsområden och hon brinner extra mycket för att aktivera kvinnorna.

– Jag tycker att det är viktigt att visa att i Sverige är kvinnorna lika viktiga som männen.

Hennes arbete på Alfta Quren är mer osäkert än det hon hade som mäklare. För även det lär fortsätta att komma många nya människor till Sverige så upphandlas asylboendena i korta perioder. Men Marie Svensson är ändå säker på att hon har gjort rätt.

– Jag tror många tycker att jag är knäpp i huvudet som ger upp ett drömjobb. Men man lever bara en gång och det här är vad jag vill.

Mer läsning

Annons