Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Drogproblemen i samhället berör alla"

/

När föreningen Narkotikafritt Bollnäs, NfB, arrangerade demonstration mot droger på Tingshustorget så kom bara kring 30 personer för att lyssna och delta.

Annons

Narkotikafritt Bollnäs hade bjudit in kommunens folkhälsostrateg Helén Blomquist, psykoterapeuten Leffe Jonsson samt Ulf Svensson, sekreterare i Unga Kris som talare under lördagens arrangemang mot droger.

Läs också: De demonstrerar mot drogsituationen

Trots ett fint höstväder och relativt mycket folk i rörelse Bollnäs centrum så lockade inte NfB:s demonstration på Tingshustorget mer än cirka 30 personer. Solweigh Berg, alkohol- och drogterapeut hos NfB var efteråt besviken över det låga intresset:

– Tråkigt att det är så pass få som kommer hit. Drogproblemen i samhället är något som berör alla och vi vill nå ut med information för att göra så många som möjligt medvetna.

Läs också: Två unga män svävade i livsfara efter överdoser

De som letat sig till Tingshustorget fick inledningsvis höra Helén Blomquist ge sin syn på drogproblemen i Bollnäs. Hon informerade bland annat om hur det drogförebyggande arbetet i Bollnäs kommun är organiserat. Hon påtalade även vikten av att det i skolan jobbas förebyggande mot rökning och alkohol.

– Vi vet att det är de ungdomar som röker och dricker alkohol som oftast blir bjudna på narkotika, sade hon och nämnde projektet Drogfri skola, där det jobbas med att tidigt upptäcka drogproblem, som ett exempel på förebyggande insatser.

Läs också: Narkotikafritt Bollnäs "Det är allas ansvar"

Solweigh Berg intervjuade sedan psykoterapeuten Leffe Jonsson, med 33 års erfarenhet av att arbeta med missbruk. Han poängterade att en gemensam nämnare för i stort sett alla personer med missbruksproblem han mött är att de har lågt självförtroende och låg självkänsla. Även Leffe Jonsson betonade skolans roll i arbetet mot utanförskap som i förlängningen kan leda till drogproblem.

– Mer samarbete mellan lärare och föräldrar behövs, sade han och uppmanade till fler möten mellan skolans personal och barnens föräldrar.

– Att barnens lärare och barnens föräldrar lär känna varandra är viktigt.

Slutligen var det Ulf Svensson från Unga Kris som blev intervjuad av Solweigh Berg.

– I det stora hela så är information om droger det allra viktigaste förebyggande arbetet vi kan göra, plus att arbeta förebyggande mot utanförskap. I hela samhället måste vi sammanfläta alla vår kunskap och arbeta tillsammans, om vi någonsin ska komma tillrätta med de drogrelaterade problem vi har i dag, sade han.

Så väl Helén Blomquist som Solweigh Berg och Leffe Jonsson hade tidigare berört det faktum att ungdomar i dag har en mer liberal syn på droger och även Ulf Svensson sade att han ser det, plus den ökade tillgängligheten, som jättestora problem.

– I dag behöver du inte känna en skummis för att få tag på droger. Det räcker att man har en smartphone eller dator och en brevlåda. Du behöver inte ens lämna ditt hem – brevbäraren kommer med drogerna. Det är alldeles för lätt att få tillgång till droger i dag, något måste hända.

Ulf Svensson tryckte också på vikten av kontinuitet i allt drogförebyggande arbete:

– Det räcker inte att bara ta tag i de här frågorna när något tragiskt händer, det måste vara ett långsiktigt tänk och ett ständigt aktivt arbete. Det är 365 dagar om året som gäller. Om vi bara agerar när något utöver det normala händer, då kommer det tillståndet snart att bli det normala.

Mer läsning

Annons