Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk räddningsaktion lyckades till slut

/

(Uppdaterad 19.42) Efter drygt två timmars räddningsarbete lyckades brandmännen i Bollnäs undsätta två personer som fastnat i Ljusnan.

Annons

Vid halv fem-tiden på tisdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om att två personer som fastnat på ett betongfundament i Ljusnan, strax norr om Ren-bron i Bollnäs.

Personerna, en kvinna och en man, hade gått ut till betongfundamentet när det var lågt vatten. Men när det släpptes på mer vatten från kraftverket skars deras väg till land av. Mannen berättade att vattnet kom så succesivt att de inte märkte hur mycket vattennivån stigit innan det var för sent. Först försökte kvinnan och mannen ta sig tillbaka till stranden på egen hand. Men det var allt för strömt.

- Det var superströmt och vattnet gick över rumpan på mig , säger kvinnan som vill vara anonym.

Till slut insåg personerna att de måste tillkalla hjälp. Räddningstjänsten försökte först undsätta personerna med en båt, men vattnet var allt för strömt för det. Strax efter klockan 17 inleddes istället en undsättningsaktion där en brandman försöke ta sig ut till personerna med hjälp av en så kallad räddningsplanka. Men när brandmannen nästan var framme ska räddningsplankan ha gått sönder av det strömmande vattnet, och brandmannen drogs med i forsen.

Lite senare försökte ännu en brandman ta sig ut till ungdomarna, men vattnet var för stömt. Han tvingades avbryta räddningsförsöket.

Klockan 18.30 stängde kraftverket Norränge dammluckan så att det ska bli mindre vatten i Ljusnan. Detta gav effekt efter en halvtimme.

Strax efter klockan 19 lyckades en av brandmännen ta sig ut till personerna och kunde då hjälpa dem i land. Båda klarade sig undan oskadda, även om mannen fått en del skrubbsår i försöken att ta sig in till land.

Mer läsning

Annons