Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol avgör framtiden för Bollnäs sjukhus

/

Upphandlingen av Bollnäs sjukhus kan komma att avbrytas. Landstinget kan tvingas göra om hela upphandlingen.

Vårdföretaget Praktikertjänst driver nu kravet vid förvaltningsrätten.

Annons

Förra veckan berättade tidningen att vårdbolaget Proxima hotar att dra upphandlingen inför domstol om det visar sig att en slutlig entreprenör får bättre villkor än vad som fanns i anbudsunderlaget som presenterades i mars.

Praktikertjänst anser emellertid att landstinget redan nu på ett lagstridigt sätt har ändrat förutsättningen för upphandlingen.

Fram till den 27 april hade intressenter möjlighet att ställa frågor kring upphandlingen via landstingets hemsida. Praktikertjänst anser att landstinget genom sitt sätt att svara förändrat förutsättningarna på ett sätt som strider mot Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Förvaltningsrätten tar först ställning till begäran om inhibition, alltså att upphandlingsprocessen ska avbrytas tills dess domstolen kommit med sitt slutgiltiga beslut.

Redan på torsdag måste landstingets försvar ha kommit till förvaltningsrätten. Annars tar domstolen sitt beslut utan landstingets synpunkter.

– Vi kommer att lämna in ett svar. I övrigt kommer jag inte att på något sätt kommentera det här, eftersom vi befinner oss i en rättslig tvist, säger Ingemar Bergstedt vid landstinget upphandlingsavdelning.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) är den politiker som lett arbetet med att ta fram ett anbudsunderlag.

– Vi har känt till att det finns kritik mot underlaget och de har sin fulla rätt att begära en sådan här prövning. Vi har emellertid hela tiden tyckt att vi handlat och tänkt riktigt. Hela landstingsstyrelsen utom Vänsterpartiet var överens. Skulle domstolen anse något annat får vi rätta oss efter det då.

Mer läsning

Annons