Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djävulen vänder hambon ryggen

/
  • Gatukontoret har lyckats vända spelmannen i Staffan Thelins konstverk åt fel håll.

Efter att än en gång ha blivit nermejad av en lastbil har spelmannen i Kilafors rondell blivit lagad och uppmonterad. Men tittar man riktigt noga är den nu vänd åt ett helt annat håll än från början.

Annons

I installationens ursprungliga form sitter spelmannen, som enligt Hårgalegenden har en bockfot, vänd mot de dansande paren i rondellen. Men sedan kommunens senaste reparationer av konstverket har spelmannen riktats åt andra hållet och nu vänder hin onde med fiolen ryggen åt de dansande paren.

Konstverket skänktes av Norlanders donationsstiftelser till kommunen vid invigningen av rondellen. Men trots att konstverket har blivit allvarligt skadat vid tre tillfällen, har inte konstnären själv kontaktats.

- Jag har inte hör av Bollnäs kommun en enda gång och det kan jag tycka är något märkligt, säger Hasselakonstnären Staffan Thelin.

För även om han inte längre har några ägandeanspråk till konstverket vill han ändå att den ursprungliga andemeningen ska behållas och att hans arbete ska respekteras.

- Som konstnär är det naturligtvis viktigt för mig att det ser bra ut, säger han. Nu måste jag nästan ta mig en tur till Kilafors för att se hur det egentligen ser ut.

Elaka tungor menar att det här skulle symbolisera att Bollnäs kommun inte längre vill stödja Hälsingehambon utan i stället vänder sig åt andra hållet. Men enligt museiintendent Johan Kock, ansvarig för kommunens offentliga konst, handlar allt om ett misstag.

- Det stämmer att spelmannen har blivit vänd åt fel håll, säger han. Men det är bara ett misstag som gatukontorets personal gjorde när de monterade upp honom. Självklart ska felet rätas till snarast.

Mer läsning

Annons