Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det värsta är över"

/
  • Exempel på snötrycksskada. Den här skadan är reglerad och ersätts av Dina försäkringar skydd i Bollnäs.Per-Göran Hansson, försäkrings-vd, tror att det värsta är över nu.

Snön och kylan den här extremvintern har ställt till det för försäkringsbolagen. Och kunderna. Drabbade kunder, som rapporterat om frysskador, snötrycksskador och läckande tak.

Annons

- Vi har varit fullkomligt nedringda. Trycket efter jul har varit oerhört. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Olle Östblom, ansvarig för byggnadsteknik och skadereglerare på Länsförsäkringar Gävleborg.

Per-Göran Hansson, vd på Dina försäkringar skydd i Bollnäs, tror att det värsta är över nu - åtminstone vad gäller de så kallade snötrycksskadorna. Snödjupet på taken har reducerats rätt ordentligt efter den senaste veckans plusgrader dagtid.

Villkorsformuleringarna hos i princip alla försäkringsbolag om vad man som kund får ersättning för är i det närmaste identiska.

Snötrycksskador på yttertak ersätts.

Frysskador ersätts i regel.

Läckage i tak ersätts inte.

Läckageskador är den dyraste typen av skada att ersätta för bolagen.

"Skada av att bärande stomme på yttertak knäcks av snötryck" - så definieras en snötrycksskada.

- Vissa försäkringsbolag kräver att du ska skotta ditt tak om det samlas onormala mängder snö. Här skiljer sig bolagen åt på en del punkter, säger Camilla Bratt vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

- Bollnäs är inte värst drabbat i Hälsingland, säger P-G Hansson. Kusten har haft det värre, särskilt norr om Hudiksvall.

Kraven på bärighet i tak varierar. Kraven är högre längs hälsingekusten. Den senaste justeringen vad gäller försäkringsnormerna gjordes för fyra år sedan.

Mer läsning

Annons