Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar 300 miljoner att avbryta upphandling

Det går att stoppa upphandlingen av Bollnäs sjukhus, om motståndarna i Vänsterpartiet efter valet kräver det för att ingå i en ny majoritet.

Men oppositionsrådet Alf Norberg (V) har svårt att försvara en "straffavgift" på 300 miljoner kronor.

Annons

Enligt tidplanen vill landstinget i augusti skriva avtal med en entreprenör.

Vänsterpartiet är det enda parti som har motsatt sig upphandlingen. Den här veckan skriver landstingsgruppen i en insändare att de anser att upphandlingen ska vara en valfråga. "Finns det efter valet en majoritet som stöder en borgerlig politik kan man fullfölja upphandlingen, om inte ska upphandlingen stoppas!", skriver de.

Ett avtal kan sägas upp inom sex månader efter undertecknandet, bland annat på grund av förändrade politiska förutsättningar. Priset är att entreprenören får ersättning från landstinget under ett helt år, utan att behöva göra något. Det innebär ungefär 300 miljoner kronor.

– Det är ett mycket högt pris, säger Alf Norberg. Man får ta sig en rejäl funderare innan man river upp ett avtal under de förutsättningarna. Vi får försöka göra det som går. Kanske kan man förkorta avtalstiden eller minska den verksamhet som den omfattar, ta bort några delar från upphandlingen.

Men är ni då ärliga mot väljarna om ni inför valet säger att ni vill stoppa upphandlingen.

– I insändaren redogör vi den inställning vi hade då landstingsstyrelsens beslutade att gå vidare med upphandlingen. Det var då vi ville att upphandlingen skulle avbrytas. Det kanske hade kunnat vara tydligare.

Mer läsning

Annons