Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ett tak över Hamregård

Moderatpolitikern Ingvar Persson fick inget gehör för att man ska avsluta förskolebygget Hamregård och låta det stå utan tak och tapeter, som misslyckat monument över Bollnäs.

Kommunfullmäktige sa på onsdagskvällen ja till att anslå ytterligare medel, men kritiken mot tjänstemännen var svidande.

Annons

15 miljoner kronor skulle förskolebygget på Hamreområdet i Bollnäs få kosta. Det beslutade kommunfullmäktige i december 2008.

Nu, när bygget börjar gå mot sitt slut, har redan ett tilläggsanslag på fem miljoner beviljats och under onsdagskvällen var det dags igen.

Ytterligare 2,9 miljoner behövs för att färdigställa förskolan.

Något som får Ingvar Persson (M) att ilskna till ordentligt.

- Nu är vi här igen, i nästan varje investering spräcks våra kalkyler och det som retar mig mest att det är vi politiker som får bära skulden. Hade det här handlat om ett privat företag så hade ledningen fått avgå med omedelbar verkan. Hur länge tänker den politiska ledningen acceptera det här? undrade Persson.

Han yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag om att anslå ytterligare medel och ansåg att förskolan skulle få stå där utan tak som ett monument över ännu en dålig investering.

Flera talare begärde ordet och höll med honom om att det inte kan fortsätta på det här sättet, men förskolan måste ändå byggas klart.

Olle Nilsson Sträng (BP) riktade inte bara kritik mot barn och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) som han menar har ett stort ansvar för nybygget, utan även mot kommunchefen Leopold Stoltz och hans tjänstemän:

- Nu måste du ta tag i amatörerna och se till att vi har folk som kan skriva kontrakt. Det kan inte fortsätta på det här viset år efter år. Jag vill att kommunchefen presenterar de nya riktlinjerna för investeringar för fullmäktige senast i november i år. Så att vi ser att det händer något.

Det tilläggsförslaget fick han också gehör för.

Men innan dess hade fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) påmint församlingen om att när de tidigare besluten fattats om förskolan så var de enhälliga beslut, så att skylla ifrån sig på andra kanske inte var så smart, menade han.

Kommunchefen Leopold Stoltz fanns på plats även han men har inte rätt att yttra sig under fullmäktige.

Han tycker däremot inte att det är rätt att enbart skylla på tjänstemännen:

- Det är väldigt olyckligt när det sker sådana här missar i en investering. Men frågan är mycket mer komplicerad än så och det är många inblandade. I det här finns det både ett politiskt och ett tjänstemannaansvar. Men jag har redan ett uppdrag att se till att det här inte upprepar sig.

Efter en rad inlägg beslutade fullmäktige att skjuta till ytterligare 2,9 miljoner och att anta Olle Nilsson Strängs tilläggsförslag om att redovisa de nya riktlinjerna för investeringar senast i november.

Mer läsning

Annons