Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bästa jag har gjort

/
  • - Jag har lärt mig så otroligt mycket, säger Bollnästjejen Sofie Bodén, som gör lumpen vid Luftstridsskolan i Uppsala.

- Hur många 20-åriga tjejer har kastat en handgranat?
Den 25 juni muckar Bollnästjejen Sofie Bodén från Luftstridsskolan (LSS) i Uppsala. Hon tillhör den sista gruppen värnpliktiga vid regementet.

Annons

I juli tas den allmänna värnplikten bort och försvaret satsar i stället på frivilliga krafter. I augusti tog LSS emot sina sista 350 värnpliktiga och av dem som muckar som insatssoldater i sommar är det 17 tjejer.

- Så här efteråt, när det snart är klart, inser jag att det är det bästa jag har gjort, säger Sofie Bodén. Jag har lärt mig så otroligt mycket under den här tiden.

När hon gick samhällsvetenskapliga programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs anordnades en informationsdag från olika högskolor och ett team från Försvarsmakten fanns också på plats.

- Jag lyssnade på en föreläsning och tänkte att det verkade spännande, berättar Sofie.

Sagt och gjort, hon gjorde testerna och blev antagen till LSS i Uppsala.

- Jag var jättenervös första dagen, skrattar hon.

Och i efterhand har hon förstått att hon egentligen inte hade en aning om vad det var hon gav sig in på.

- Det har verkligen varit en allsidig utbildning, säger Sofie. Försvaret är ju så mycket mer än bara skyttesoldater. Sedan har jag representerat NVK (Nätverk för Kvinnliga Värnpliktiga) också.

Att jobba för kvinnor i försvaret har känts extra viktigt för henne. Detta trots att hon själv aldrig själv blivit diskriminerad eller illa behandlad för att hon är tjej.

- Men jag har ju hört många som har helt andra upplevelser. På många håll är det fortfarande inte självklart att också tjejer kan göra lumpen.

Och att det verkligen behövs kvinnor i försvarsmakten är hon övertygad om.

- Vid det här laget har vi väl ändå kommit så långt att vi vet att alla arbetsplatser fungerar bäst med 50 procent av båda könen, säger Sofie Bodén.

Mer läsning

Annons