Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det återvinns allt mer Hälsingeskräp

/
  • Ann-Christine och Jan Bäcklin gör ett besök vid återvinningsstationen minst en gång i veckan.

Hälsingarna återvinner allt mer av sina glas-, plast- och pappersförpackningar. Det syns i en nyligen genomförd undersökning.

Annons

- Vi åker till återvinningsstationen en gång i veckan, allra minst, säger Ann-Christine Bäcklin.

Tillsammans med maken Jan Bäcklin, är hon i full färd med att slänga överblivna förpackningar i containrarna vid återvinningsstationen utanför Hemköp i Bollnäs. De tycker själva att de varit bra på att sopsortera redan tidigare, men kan märka att även folk i allmänhet blivit bättre.

- Nackdelen nu är att det så ofta är fullt i containrarna, säger Jan Bäcklin.

Enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) var hälsingarna överlag bättre på att återvinna år 2009 jämfört med året innan, i alla fall när det gäller glas-, plast- och pappersförpackningar.

Exempelvis har invånarna i Hudiksvall, Söderhamn och Ovanåker närapå fördubblat sin återvinning av pappersförpackningar och i Söderhamn och Nordanstig bar varje invånare i snitt 4 respektive 3 kilo mer plast till containern år 2009 jämfört med 2008.

En trend i Hälsinglands samtliga 6 kommuner är att mängden återvunnet tidningspapper minskat rejält, i snitt med cirka 4,5 kilo per person och år.

På FTI kan man inte säga om det är en rikstrend, de siffrorna blir klara först om några dagar, och det är inget man har hunnit analysera. Beror det på att hälsingarna fått det sämre ställt och därmed läser färre tidningar? Eller har vi i vinterkylan eldat upp dem i stället för att återvinna dem?

- Det svänger ju ibland upp och ner och jag kan bara spekulera i orsakerna. Det kan ju vara så att man har blivit bättre på att urskilja tidningar från kartong och att materialet i större utsträckning har hamnat i rätt container från början, säger Peter Ingvarsson, informationschef på FTI.

Mer läsning

Annons