Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte för sent att bygga muskler

/
  • Sonja Andersson har aldrig testat på gym innan men har fått mersmak och vill gärna fortsätta träna.

Husmodersföreningen i Segersta ligger inte på latsidan. Sedan en månad tillbaka gymmar de varje veckar i Landafors Styrkeklubbs lokaler. Flera damer testar på att "lyfta skrot" för första gången men har fått mersmak för att träna styrka.

Annons

En del tänker säkert på hormonfyllda män i jakt på galet stora muskler när de hör ordet styrketräning. Inget kan vara mer fel en onsdagskväll i Landafors Styrkeklubbs lokaler. Här, i källaren på ett flerfamiljshus, träna Husmodersföreningen i Segersta sedan ett par veckor tillbaka. De har en studiecirkel i styrketräning och uppslutningen är god. Av föreningens totalt 16 medlemmar har sju börjat träna och de flesta är en bra bit över 70-årssträcket.

– Vi har haft husmorsgymnastik innan men det här är ju helt annorlunda, säger Birgitta Hansson.

Hon är en av damerna som aldrig provat på att gymma tidigare.

– Jag har tyckt att det verkar så krångligt med alla maskiner, men det går ju riktigt bra det här, säger hon under uppvärmningen på löpbandet.

En annan nybörjare är Sonja Andersson.

– Det är perfekt att kunna träna här och det behövs verkligen. På somrarna brukar jag spela golf och då måste man vara i trim, berättar Sonja Andersson som hoppas att styrketräningen kan hjälpa till att sänka handikappet i golf något.

Landafors Styrkeklubbs ordförande Mats Hedberg är glad över att damerna hittat till lokalen. Han hoppas att de vill fortsätta träna även när studiecirkeln är över och säger att styrketräningen får synliga resultat även i mogen ålder.

– Jag hörde en professor som berättade att du faktiskt kan bygga muskler efter att du fyllt 80 år, berättar han.

Det är alltså aldrig försent och det är ju en tröst till alla som känner att de inte hunnit iväg till gymmet.

Mer läsning

Annons