Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuka måste godkänna skydd

/
  • Marita Lindsmyr, medicinskt ansvarig sjuksköterska, anser att Socialstyrelsen kunde valt en bättre tidpunkt för förändringen.

Socialstyrelsen har skapat stor förvirring bland personal som arbetar med svårt dementa personer. Från och med i tisdags gäller inte längre föreskrifterna om "skyddsåtgärder för personer med åldersdemens i särskilda boendeformer".

Annons

Från och med den 15 juni får inga tvångs- eller skyddsåtgärder sättas in utan patientens samtycke. Vad anhöriga tycker finner Socialstyrelsen "inte relevant".

- Det här är så korkat att jag nästan saknar ord, morrar Stefan Larsson. Vi har mamma på Ringslyckan för att hon ska vara trygg. Och för att vi anhöriga ska kunna känna oss lugna.

Hans mamma - Anna - är dement och bor på Ringslyckan i Rengsjö. Anna är 89, har larmmatta och sänggrindar efter att vid två tillfällen ha fallit ur sängen och skadat sig illa.

Nu ska larmmattan och sänggrinden bort - om inte Anna själv godkänner att de ska finnas. Anna och andra demenssjuka ska också - om de så önskar och rent fysiskt kan - fritt kunna lämna sitt boende mitt i natten utan att personal får ingripa.

Marita Lindsmyr är så kallad mas-sköterska, medicinskt ansvarig sjuksköterska, inom särskilt boende i Bollnäs kommun. Det är hennes uppgift att se till att det finns rutiner så att Hälso- och sjukvårdslagen följs till alla dess delar. Hon ställer sig frågande till de nya föreskrifterna.

- Framförallt tycker jag att tiden för den här lagstiftningens upphörande är illa vald. Vi har alla semestrar för dörren just nu och jag kan inte se annat än att det måste bli business as usual fram till dess att vi får veta mer i höst.

Den kompletta artikelversionen i fredagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons