Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill sätta stopp för den höga mödradödligheten

/
  • Anna Brolin tycker att mödradödligheten är en viktig fråga och tog initiativ till Barnvagnsmarschen.

Mödravård och förlossningsvård är ingen självklarhet. Bristande resurser gör att mödradödligheten i många länder är en vanlig dödsorsak bland kvinnor. I helgen hölls Barnvagnsmarschen för att sätta press på politikerna.

Annons

På lördagsmorgonen samlades folk på olika håll i Sverige för Barnvagnsmarschen. I Bollnäs var det samling utanför Familjecentrum. Hit kom 17 vuxna och ännu fler barn för att genomföra en gemensamt promenera på ett par kilometer för att lyfta problemet med den höga mödradödligheten i världen.

Valet av samlingsplats visar tydligt vad Barnvagnsmarschen handlar om. Inne på Familjecentrum kan den som vill få gratis preventivmedelsrådgivning och mödravård, men det är knappast en självklarhet.

– För oss är det naturligt med en bra mödravård, men så är det inte många andra länder. Det är inte acceptabelt en kvinna dör varannan minut på grund av förlossning eller graviditet, säger Anna Brolin, initiativtagare till att Barnvagnsmarschen hålls i Bollnäs.

Läs också: Marsch mot mödradödlighet

Ja, många flickor och kvinnor dör i samband med graviditet och förlossning. I länder söder om Sahara där den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år relaterad till graviditet.

Budskapet som RFSL, organisationen bakom Barnvagnsmarschen, vill föra ut är att nio av tio dödsfall skulle kunna förhindras om och den politiska viljan fanns och om det sattes in resurser.

Läs mer: Mer än 7 000 dödfödda varje dag

Läs också: Barnvagnsmarsch i Söderhamn

Mer läsning