Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha Tupp-Bengt på Brotorget

/

Bollnäs har drabbats av statyfeber.

Först Madonnan vid Vågen. Nu – en staty av Tupp-Bengt Perzon på Brotorget.

– Om någon ska ha en staty är det han, säger Bengt Tangfelt, en av initiativtagarna.

Annons

Ett nytt statyupprop har startats av ett gäng affärsmän och företagare som vill hedra minnet av entreprenören och Bollnäsprofilen Tupp-Bengt Perzon.

Deras förslag, som är undertecknat av över 40 personer och inlämnat till kommunfullmäktige, är att en staty av Tupp-Bengt placeras på Brotorget.

Monumentet ska enligt initiativtagarna helst tillverkas i brons och vara en avbild av honom i naturlig storlek. Gruppen har föreslagit att kostnaderna ska delas mellan kommunen och närings- samt föreningslivet.

– Tupp-Bengt är någon som verkligen förtjänar att hedras med en staty. Bollnäs bars verkligen framåt under åren han verkade här, säger Bengt Tangfelt.

I brevet till kommunen står till exempel att Tupp-Bengt ”var en våghalsig och ytterst skicklig entreprenör, som på något sätt alltid kom ner på fötterna. Slagfärdig, med glimten i ögat och med humor och värme kryssade han fram genom näringslivet och i sociala sammanhang”.

Eftersom skrivelsen är inskickad till kommunfullmäktige kommer ärendet att behandlas som ett medborgarförslag redan på måndag, den 28 juni, då de har ett extra sammanträde.

– Vi har några personer, som i likhet med Bengt Perzon, betytt mycket för Bollnäs utveckling. Det gäller att tänka sig noga för innan man skapar ett monument, säger Ingrid Hammarberg (FP), kommunfullmäktiges ordförande.

Mer läsning

Annons