Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för människors liv

/
  • Samira berättar att de får in ganska mycket pengar. - Tack så mycket, tusen tack, säger hon till de som skänker.

Det som sägs vara den värsta torkan på 60 år har drabbat Afrikas horn. Människor svälter, barn lider och det kommer inget regn. I Bollnäs finns släktingar till några av de drabbade.

Annons

Vi sitter runt ett bord och pratar. Här, några hundra mil från Afrikas horn är de vita parasollerna uppfällda som ett skydd mot solen. Runt om oss sitter människor på parkbänkar, äter glass och njuter av värmen. Det är svårt att förstå här, i någons slags idyll, att samma sol just nu tar livet av människor i östra Afrika.

Abdullahi Mohammed, 20, Samira Mohammed Hassen, 47 och Abdule Musdhafe Cilmi, 71 gör mig sällskap runt det fyrkantiga träbordet. De kommer från Somalia och i dag jobbar de ideellt för Röda korset med att samla in pengar till förmån för de drabbade.

- Våra hjärtan är krossade. Våra vänner och familjer lider. De har inga pengar, inga mediciner och torkan gör det svårt, säger Abdullahi.

- Det har varit krig i 20 år och att regnet inte kommer gör problemet större än vad man kan föreställa sig. Det dör så många barn, säger Abdule.

Mer läsning

Annons