Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hann aldrig fram till BB

I vissa avseenden blev Cecilia Jonssons andra förlossning som hon hoppats. Ingen smärtlindring och hon fick själv klippa barnets navelsträng på BB. Men det hon inte räknat med var att tvingas föda i bilen.

Annons

Ta Alvedon, avvakta och duscha var rådet som Cecilia Jonsson i Bollnäs fick från förlossningen i Hudiksvall. Lite drygt två timmar senare föddes dottern Molly i bilen på en busshållsplats i Iggesund. Cecilia hade telefonkontakt med 112 under födseln.

– De sa att jag skulle hålla igen i väntan på ambulansen. Men till sist gick det inte längre. "Nu kommer ungen" sa jag till dem. Jag hann inte ens säga till Tomas (maken) att han skulle ta emot hennes huvud.

Både hon och maken lyckades vara lugna trots dramatiken och allt gick bra i tanke på rådande omständigheter.

– Det låter konstigt, men det var på sätt och vis min drömförlossning förutom att jag födde Molly i bilen.

Men de är kritiska och önskar att andra ska slippa behöva uppleva det här. Och i efterhand har tankarna kommit om vad som skulle ha kunnat hända. För vad hade till exempel hänt om Molly fötts med navelsträngen runt halsen?

– Barn kan också tydligen få svårt att andas när det går fort under förlossningen. Hade det hänt, då hade vi stått där helt ensamma, konstaterar Cecilia.

Mer läsning