Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firade 50 år

/
  • Föreningens medlemmar fick själva stå för underhållningen. Både föräldrar och syskon till rörelsehindrade passade på att uppträda.
  • Gölin Folkesson grundade den lokala föreningen i norra Hälsingland.
  • Gabriella Södermark, från Sörforsa, sjöng kända låtar på scen.
  • Treåriga Liam Johansen njöt av framträdanden med en bunke popcorn och godis.
  • För rullstolsburne Ljusdalsbon Junia Eriksson, numera i Härnösand, har RBU betytt mycket.

Föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar i Gävleborg, RBU, firade ett försenat 50-årsjubileum på folkhögskolan i Bollnäs.
Istället för tråkig finmiddag fick föreningens medlemmar stå för underhållningen.

Annons

Redan 1959 bildades RBU. En förening som kopplar samman barn och ungdomar med rörelsehinder, och kämpar för deras rättigheter i samhället. Ett arbete som aldrig kommer att ta slut.

– Vi ger en gemenskap och våra medlemmar känner igen sig i varandra. Speciellt värdefullt är det för barn, som inser att de inte är ensamma, berättar länsordförande Lissbritt Landén.

För att fira att föreningen fyllt 50 bjöd styrelsen under lördagen in medlemmarna till en trivseldag på Bollnäs folkhögskola, som enligt dem är den enda lämpliga lokalen tillräckligt anpassad för rörelsehindrade.

I centrum stod medlemmarna själva. Istället för att boka någon känd artist fick barnen, ungdomarna och deras familjer själva bidra till underhållningen – till exempel genom att sjunga.

– De som vågar ta sig upp på scenen kommer förhoppningsvis att få ett bättre självförtroende efter den här dagen, säger Lissbritt Landén.

Mer läsning

Annons