Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev årets stipendiater

/

Nu har årets stipendiater i Bollnäs kommun utsetts.
Elitidrottspriset gick föga överraskande till golfproffset Pernilla "Pillan" Lindberg. Bland övriga stipendiater märks Gunnar Åkerhielm (Hasselgårdsstipendiet) och Joel Nyman, kulturstipendiat.

Annons

23-åriga Pernilla "Pillan" Lindberg är född och uppvuxen i Bollnäs. Hon har spelat golf sedan barnsben och inleder i sommar sin proffskarriär i Duramed Futures Tour, som är damernas professionella undertour i USA. Hon vann EM och VM-guld i lag ifjol.

En gammal trotjänare får föreningsledarpriset. Leif Fernqvist har varit med sedan starten för Gumpels café och fritidsgård, där skateboard varit kärnverksamheten. Han var också en av de drivande bakom den nya skatehallen vid Lokstallarna, som invigdes förra året.

Anrika Rehns BK blev årets förening. Några av klubbens mest framgångsrika utövare genom åren är Stefan Persson och Emma Engstrand.

Kulturpriset går i år till två personer. Riksspelman Örjan Hans-Ers får utmärkelsen för sitt arbete med folkmusik, där han bland annat varit lärare på Kulturskolan i Bollnäs och ledare för Bollnäsbygdens spelmanslag.

Göta Sandkvist har arbetat många år inom Bollnäs hembygdsförening och var dessutom med och grundade forskarföreningen Släkt och bygd.

Störst prissumma gick till violinisten Joel Nyman. Han får årets kulturstipendium på 15 000 kronor. Joel Nyman har gått på kulturskolan i Bollnäs och musikkonservatoriet i Falun och studerar just nu på ett treårigt program vid Kungliga danska konservatoriet i Köpenhamn.

Hasselgårdsstipendiet, som inrättades för att hedra jazzmusikern Åke "Stan" Hasselgård, tilldelas pianisten Gunnar Åkerhielm. Han har studerat på jazzgymnasiet i Gävle och vid Bollnäs och Skurups folkhögskola. För närvarande går han första året på Stockholms musikhögskola.

Samtliga priser utom ett delas ut under Musik vid Ljusnan i mitten av juni. Hasselgårdsstipendiet däremot delas ut på jazzklubben i oktober.

Mer läsning

Annons