Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är Bollnäs ivrigaste UF-företagare

/
  • Var först ut med att registrera sitt UF-företag i Bollnäs, det var restaurangeleverna Hilma Bolkéus och Lina Jonsson.
  • Var först ut med att registrera sitt UF-företag i Bollnäs, det var restaurangeleverna Hilma Bolkéus och Lina Jonsson.
  • Förra året drev 120 elever ett UF-företag i Bollnäs kommun, i år hoppas UF på fler, enligt Hanna Engström Löwenborg, regionchef.
  • Pontus Karbo, startade ett UF-företag för tre år sedan, som han fortsatt med. Han gör tv-produktioner och webb-tv.
  • Föreläsaren Fredrik Nilsson, som varit säljare på TV4, inspirerade eleverna.
  • Var först ut med att registrera sitt UF-företag i Bollnäs, det var restaurangeleverna Hilma Bolkéus och Lina Jonsson.

Redan innan torsdagens kickoff för Ungt Företagsamhet i Bollnäs och Ovanåker på Kulturhuset hade restaurangeleverna Hilma Bolkéus och Lina Jonsson registrerat sitt företag. De ska sälja te som de packar i genomskinliga påsar.

Annons

I Ung Företagsamhet startar och driver gymnasieelever UF-företag. Utbildningen finns på 573 skolor, förra året fanns 7 596 UF-företag, som drevs av 24 415 elever.

Kompanjonerna och barndomsvännerna Hilma Bolkéus och Lina Jonsson har också tankar på att ordna afternoon tea med olika läckerheter och bjuda in allmänheten till Torsbergsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

De har redan hittat en lokal leverantör av te och ska sälja produkterna i affärer i Bollnäs och Kilafors.

– Många tepåsar är inte särskilt snygga. Vi vill framhäva själva teet med genomskinliga påsar. Vi har redan marknadsfört vår produkt på Facebook och passade på att hitta flera framtida kunder på UF-mässan i dag, säger Hilma Bokéus.

Hon tror det passar henne att driva eget.

– Jag gillar att bestämma och är van att få som jag vill som storasyster. Men jag delar gärna företagandet med någon. Det vore fint att ha ett kafé med min moster eller med familjen, säger hon.

Hennes partner Lina Jonsson uppskattar att ge kunder service.

– Jag gillar att prata med, ta hand om och få människor att må bra. Jag har praktiserat och jobbat på flera lokala restauranger och kaféer. Det är fint när det blir familjärt och du kan ta hand om varje gäst.

Under läsåret ska de locka kunder och få snurr på företaget.

– Men det är rätt vanligt att restaurangelever är drivna, vi går i trean nu, men redan i ettan fick vi lära oss mer om marknadsföring och försäljning, säger Hilma Bolkéus.

Hon inspirerades av föreläsaren Fredrik Nilsson, som varit försäljare på TV4. Men även av Pontus Karbo, som för tre år sedan startade ett UF-företag, som han fortsatt med. Han gör tv-produktioner och webb-tv.

– Jag uppskattar att ha kontakt och vårda relationen med kunder och även försäljningsbiten, säger han.

Mer läsning

Annons