Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DE ANLÄNDA del 5: Tron allena

/
  • Jesu Hjärtas kapell i Sörforsa, Hälsingland invigs 1909 av den katolske biskopen Albert Bitter.
  • Karl XII ville bara vinna sina krig. När han behövde låna pengar så var inte religion så viktigt.

Det är dags igen, när nästan ingen längre bryr sig om det judiskt-kristna arvet blir det ett svart argument igen, hos dem som hävdar att vi hotas. Vi tror visserligen inte längre, våra kyrkor blir överflödiga, men vi sägs hotade.

Annons

Islam är faran och vi har ju ett arv. Föralldel, men redan på 1700-talet kunde frågan hanteras. Karl XII:s krig var dyra, så han lånade pengar. En gång av turkiska, judiska och armeniska överskott. Men när turkarna och judarna kom till Sverige för att casha in lånet uppstod ett problem. 440 000 daler silvermynt – en oerhörd summa.

De satt där i de sydliga örlogsstäderna Karlshamn och Karlskrona och skulle egentligen bekänna sig till den lutherska tron, enligt lagen.

Men en stat kan göra som den vill, man gjorde alltså undantag, judarna och muslimerna fick dyrka sin gud som de ville där i Karlskrona. Religion var inte saken, Karl XII ville bara vinna sina krig. I fem år styrde han Sverige från Osmanska riket, i hans led fanns protestanter och katoliker, judar och muslimer. Envåldshärskare absolut, men rasist nej.

Och så gör man undantag. Som man gjorde här i Hälsingland, i manufakturorten Flor under samma århundrade, och lät hugenotterna fira sin lite annorlunda gudstjänst. Eller som man gjorde i Forsa långt senare, när vi faktiskt fått religionsfrihet; byggde ett katolskt kapell åt arbetarna vid linspinneriet, och fast kyrkoherden muttrade missnöje. De ansågs ju annorlunda, dessa katoliker, men arbetarna fick pengar av kejsar Franz Joseph i Wien och av påven en klocka.

Läs om när katolska kapellet fyllde 100 år.

Och landet bestod, för som envar vet, det där med religion kan man alltid lösa.

Läs mer: Det typiskt svenska kommer utifrån

Mer läsning

Annons