Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dax för en liten Jax i Bollnäs

/

Jax är troligen ensam om sitt namn i Bollnäs, kanske i hela Hälsingland. Men namnet blir allt populärare och det handlar nog inte främst om en gammal hockeyhjälte från Leksand.

Annons

När Josefin Andersson och Markus Ståhl skulle få sitt första barn började de, som de flesta andra föräldrar, att leta efter namn. Man vill ju hitta det allra vackraste.

– Det var jag som kom på det, säger Josefin. Jag satt och kikade på internet och då var det en amerikansk skådespelare som hade en son som hette Jax.

Josefin lade fram förslaget för Markus.

– Och han tyckte att det lät bra. Vi hade namnet klart för oss redan innan vi visste om det skulle bli en pojke eller flicka.

Om det hade blivit en flicka då?

– Då hade vi inget färdigt namn så då hade vi kanske blivit osams, skrattar Josefin.

Efteråt har hon förstått att namnet faktiskt blivit lite populärare på senare år. Förmodligen handlar det om den amerikanska tv-serien "Sons of Anarchy" (om ett motorcykelgäng i Kalifornien) där en av karaktärerna, Jackson "Jax" Teller blivit en stor idol.

Däremot har det nog inget att göra med den gamle storspelaren Hans Jax, på 70-talet en av stjärnorna i det Leksands IF som dominerade svensk ishockey tillsammans med Brynäs.

– Nej, det hade jag aldrig hört talas om tidigare, säger Josefin.

Vad tyckte släkten om namnet?

– Det var nog några som var lite skeptiska i början. Men nu tycker de att det kunde ju inte vara något annat.

Och visst är han en riktig liten Jax. Josefin och Markus ångrar inte sitt val för fem öre.

– Han ser ut som en Jax, det passar jättebra, säger Josefin.

Mer läsning

Annons