Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansglädje i tretakt

/
  • Det var viktigt att hålla vätskedepåerna välfyllda under hela dagen. Ingrid Lans och Magnus Hansson dansade sin senaste hambo för 15 år sedan, och bestämde sig i år för att göra come back. Så mycket träning har de inte hunnit med.- Mycket sitter i ryggmärgen, menar dansparet.
  • Premiär för Hjulhambon. Att dansa hambo i rullstol är inga problem, det intygar Eva Aaby Ericsson och Maria Stomberg som kommer från Skövde.
  • Viktor och Klara Björklind dansade sin andra Hälsingehambo. De kommer hela vägen från Stockholm och berättar att de siktar på att vinna stora Hälsingehambon i framtiden.
  • Årets segrande par, Karin Erhardsson och Mikael Eriksson har dansat Hälsingehambon fyra gånger. Och vunnit tre av dessa.
  • Det var viktigt att hålla vätskedepåerna välfyllda under hela dagen. Ingrid Lans och Magnus Hansson dansade sin senaste hambo för 15 år sedan, och bestämde sig i år för att göra come back. Så mycket träning har de inte hunnit med.- Mycket sitter i ryggmärgen, menar dansparet.
  • På bron över Ljusnan i Segersta dansades en av Jubileumshambons etapper.

I helgen avgjordes den för 45:e gången. Hälsingehambon - en tävling i att dansa, men kanske i första hand en fest med glädje, vackra folkdräkter och en tradition som sitter djupt hos folkdansälskaren. Ljusnan gav sig ut i folkvimlet för att söka svaret på frågan - varför dansar man egentligen hambo?

Annons

Det första som slår en när man kommer till ängarna vid Hårga, där starten för Hälsingehambon går, är hur vackert allt är. All växtlighet är intensivt grön och ängarna breder ut sig bort mot det mytomspunna Hårgaberget. Mitt i allt detta rör sig ett hundratal hambodansare i ringar iklädda imponerande hembygdsdräkter från hela landet.

Mitt i folkvimlet vid en av ringarna hittar vi Ingrid Lans och Magnus Hansson från Bollnäs. De gör en slags come back i Hälsingehambosammanhang.

- Vi har dansat ett antal gånger förr, men för 15 år sedan tröttnade vi på hambon, säger Ingrid Lans.

Men varför dansar man hambo?

- Det är roligt! Sen är det hela grejen med det här med Hårga och allt, säger paret.

Nytt för i år var den så kallade Hjulhambon, då en i dansparet är rullstolsburen. Det kanske kan verka lite märkligt när man först hör talas om det, men ett av paren, Maria Stomberg och Eva Aaby Ericsson, intygar att det inte alls är så.

- Det är som vanligt! Det fungerar jättebra, säger Eva Aaby Ericsson.

Dansparet, som är mor och dotter, kommer från Skövde och har rest hit från med ytterligare sju par i rullstolsklassen. Varför de dansar hambo är inte svårt att svara på.

- Det är så roligt att vara med, mycket för gemenskapens skull. Man blir liksom som en i gänget, säger Maria Stomberg.

Segrade i år gjorde Karin Erhardsson från Ljusdal och Mikael Eriksson från Norrköping som enligt domarna behärskade hambon bäst och stod som segrande par i slutet av dagen - för tredje året i följd.

- Det känns jättebra, men det var lite nervöst innan. Alla förväntar ju sig att man ska dansa bra när vi vunnit innan. Och vi ville verkligen vinna i år, säger Karin Erhardsson.

Varför dansar då det segrande paret hambo?

- För att det är en rolig upplevelse och en gemenskap. Och det var en helt fantastisk dag i så fina omgivningar, säger Karin Erhardsson.

Mer läsning

Annons