Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans som sommarjobb

På söndag hålls uttagning till sommarens kanske roligaste jobb. Nio ungdomar kommer att få feriejobba som dansare.

Annons

- Fyra kommuner, Bollnäs, Gävle, Hudiksvall och Söderhamn, har bestämt sig för projektet Dans - Sommarjobb Gävleborg. Upplägget har provats tidigare runt om i landet men inte här, säger en entusiastisk Hanna Rosén, koreograf.

Under några intensiva sommarveckor i juni kommer de nio ungdomar som får jobben att underhålla på Bollnäs gator och torg.

- Brotorget är ju förlorat men Tingshustorget har vi fått klartecken om. Vi får tillgång till ljudutrustning med hjälp av Cityföretagen och Estetiska programmet. Upplägget ska kännas lite likt gatumusik, fast visuellt också.

Uttagningen äger rum på Torsbergsgymnasiet och kommer att innehålla flera olika moment. Dels dansteknik, dels improvisation och skapande. Hur ungdomarna samarbetar är också viktigt för att kunna klara av jobbet. Tanken med projektet är att vägleda de unga som kan tänkas vilja ha dans som yrke.

- Vi vill ge dansen yrkesstatus och hoppas att arbetet ska fungera som en brygga från undervisning till yrkesliv. Visa lite av vad som krävs för att kunna arbeta som dansare. Vi hoppas också att ungdomarna ska tycka att det är världens roligaste sommarjobb, säger Hanna Rosén glatt.

Mer läsning

Annons