Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt drag i vallokalerna

/

Nej, inte heller i år var intresset särskilt stort för att rösta i valet till EU-parlamentet. På söndagen var det glest mellan besökarna i de av kommunens röstlokaler som tidningen besökte.

Annons

Vid halv två på söndagen hade bara ett hundratal röstat i Rengsjö valdistrikt.

- Vid det förra EU-valet var det bara 26 procent av de röstberättigade i det här distriktet som lämnade sin röst, säger Elis Roos som tillsammans med Ragnar Eliasson och Alve Larsson skötte ruljansen i vallokalen på Ringshög i Rengsjö.

De hade ändå känslan av att om strömmen av röstande skulle hålla i sig under resten av dagen så borde röstdeltagandet bli något högre än 2004.

- Men det är fortfarande väldigt lågt jämfört med vid de nationella valen, konstaterar Elis Roos. Som också konstaterar att det varit övervägande äldre som hittills tagit sig till vallokalen.

Men att intresset för EU skulle vara mindre bland de unga kunde inte Rolf Forslin, som delade ut röstkuvert för Bollnäs centrums valkrets på stadshuset, med om. Han hade också en känsla av att intresset från medborgare med utländsk bakgrund hade ökat.

- Kanske är det Evin Cetins pizzakampanj som märks, funderar han.

- Det är naturligtvis för tidigt att säga säkert, men den spontana känslan är ändå att det är fler med utländsk bakgrund som röstat i år, säger Jan Bäcklin, vice ordförande för Torsbergs valkrets, med många boende med invandrarbakgrund.

Alla valkretsar som tidningen pratat med är emellertid överens om att intresset är lågt jämför med de lokala valen.

Mer läsning

Annons