Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga avlopp hotar hälsa och miljö

/

Undermåliga avlopp riskerar både miljön och boendes hälsa. I flera år har kommunernas inspektörer därför varit på jakt efter de dolda miljöbovarna. Att åtgärda dem kan däremot bli en kostsam historia.

Annons

Enligt Hav- och vattenmyndigheten finns det runt 350 000 enskilda avlopp i Sverige som inte lever upp till dagens miljökrav på rening, varav 130 000 av bedöms som direkt olagliga.

De senaste åren har det varit ett stort fokus på dessa miljöbovar och många husägare har fått besök av kommunens miljöinspektörer.

– Vi har ett mål att inspektera 200 enskilda avlopp per år. Nu har vi ungefär 1 000 kvar, så om fyra fem år beräknar vi vara klara, säger Gunnar Wikström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Bollnäs kommun.

Även i Ovanåker har kommunens miljökontor tagit sin uppgift på allvar. Där återstår, i sammanhanget, måttliga 200 avlopp att åtgärda.

– Vi var tidigt ute och inspekterade enskilda avlopp. Redan 1982 började vi, så det kan nog vara bäst i klassen, säger Åsa Törngren, miljö- och byggchef i Ovanåkers kommun.

Det är utsläppen som är huvudfrågan. Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten kan nämligen ge upphov till negativa miljö- och hälsoeffekter, skriver Havs- och vattenmyndigheten på sin webbsida.

Några faror är att utsläppen kan orsaka syrebrist i de vatten de släpps ut, i samt att spridningsrisken för bakterier, virus och parasiter ökar.

Enligt en undersökning som socialstyrelsen gjorde i samverkan med kommunerna 2007 hade ungefär var tionde bergborrad brunn samt var tredje grävd brunn otjänligt dricksvatten på grund av mikrobiologisk tillväxt, som i många fall kunde härledas till undermåliga enskilda avlopp i närheten av brunnarna.

Av de hittills kontrollerade avloppen i Bollnäs har knappt hälften behövt åtgärdas, enligt en uppskattning av Gunnar Wikström.

– För 20-30 år sedan var det mer sura miner när vi kom ut och inspekterade. I dag finns det en annan förståelse för miljön och många hör av sig på eget initiativ med frågor kring avlopp.

Är det här något man bör ha i åtanke om man köper hus?

– Absolut. Vet man att det är ett enskilt avlopp bör man ringa till oss och kolla om det behöver åtgärdas eller inte.

Hur mycket kan det kosta?

– Det är väldigt svårt att säga, eftersom alla avlopp kräver olika lösningar. Men de flesta brukar hamna mellan 50 000 och 100 000 kronor. Vissa mindre, andra mer.

Mer läsning

Annons